Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Kogels voor de koning van Banús

Eind januari werd bij Marbella de Marokkaanse Spanjaard Marco Yaqout (49) geliquideerd. Hij lijkt het zoveelste slachtoffer in de onderwereldoorlog die woedt aan de Spaanse Costa’s.

koning
Fotografie: ISTOCK, E.A

Eind januari werd bij Marbella de Marokkaanse Spanjaard Marco Yaqout (49) geliquideerd. Hij lijkt het zoveelste slachtoffer in de onderwereldoorlog die woedt aan de Spaanse Costa’s. Wat is daar toch aan de hand? Wat zijn de meest gehoorde scenario’s rond de dood van Yaqout? En wat hebben Nederlandse criminelen hiermee te maken?

De wijk Las Petunias in het Zuid-Spaanse San Pedro de Alcántara ligt tegen een heuvel aan, dichtbij de Middellandse Zee. Het is een van de duurste oorden in deze regio ten westen van Marbella-stad en de mondaine havenplaats Puerto Banús. Bij een van de villa’s aan de Calle Guadiaro komt op 21 januari iets voor half vier ’s nachts de Marokkaanse Spanjaard Marco Yaqout aanrijden. Hij bestuurt een zwarte Bentley met een Brits kenteken waarvan het stuur zich aan de rechterzijde bevindt. Yaqout parkeert deze slee op de oprit van zijn twee verdiepingen tellende woning. Plotseling duikt vanachter een vuilniscontainer een schutter op. De schoten van deze huurmoordenaar gaan recht door de ruiten aan de linkerzijde van de wagen. Maar liefst twintig kogels verlaten het semi-automatische geweer. Veertien daarvan raken het slachtoffer, dat ter plekke overlijdt. De schutter vlucht na zijn salvo weg in een gereedstaande Volkswagen Golf, die later uitgebrand zal worden teruggevonden in een woonwijk in Benahavís, een iets verderop gelegen plaats aan de Costa Blanca. Niet veel later klinken de sirenes van de hulpdiensten. Een voorbijganger heeft de politie gealarmeerd.

Genoemd in drugsonderzoek

Uit de eerste gepresenteerde bevindingen van het onderzoek komt naar voren dat de Spaanse veiligheids- en inlichtingendiensten Yaqouts laatste uitgaande telefoontjes gecheckt hebben en zijn beveiligingscamerabeelden hebben bekeken. Maar de daders blijven in de dagen na de aanslag buiten beeld. Marco Yaqout is net geen 50 geworden. Hij geldt bij leven en welzijn als een van de meest geslaagde inwoners van de regio rondom Marbella. Zo bezit de ondernemer minstens vijf uitgaansgelegenheden, waaronder bars, restaurants en nachtclubs, allen gesitueerd in het mondaine haventje van Puerto Banús. Leidde de nachtclubeigenaar dan een dubbelleven? Dat is de vraag die velen zich stellen. Dat Yaqout bijvoorbeeld is genoemd in een drugsonderzoek bij de Marokkaanse stad Oujda – wat dus ‘ineens’ na zijn dood wordt gepubliceerd in Spaanse media – komt voor velen uit zijn omgeving als een totale verrassing.

Marco is een graag geziene gast aan de Costa.

Niemand in zijn omgeving gelooft dat Yaqout iets van doen heeft gehad met dit soort praktijken. Yaqout is voor hen niets meer dan een zeer succesvolle ondernemer met de wind in de zeilen. Iemand die volop aanwezig is als gastheer in de diverse horecagelegenheden die hij bezit, praatjes makend van viptafel naar viptafel, poserend voor selfies achter magnumflessen champagne, staande tussen breedgeschouderde Russen en Arabieren. Deze man ádemt Marbella. Maar wie was hij? Marco wordt geboren als Abdelhadi Yaqout in het Marokkaanse Khouribga in 1969, een plaatsje op een uur rijden van Casablanca. Medio jaren tachtig verhuist hij samen met zijn ouders, broers en zussen naar Spanje. Als student bedrijfseconomie verandert hij zijn Arabische voornaam naar het makkelijker uitspreekbare ‘Marco’. Wat volgt is het klassieke verhaal van de man die het gemaakt heeft: de student die in de eerste jaren van zijn leven aan de Costa Blanca nog glazen ophaalt, begint kort na de eeuwwisseling een eigen bar. Dat gaat hem goed af. Hij breidt zijn pakket al snel uit naar een hele keten van bedrijven: van een ultrablitse disco tot een stijlvolle shishalounge, allemaal gevestigd rondom ‘The Golden Mile’, het meest exclusieve deel van de streek rondom Marbella.

Wil je het hele artikel over de kogels voor de koning van Banús lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass