Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Kassa voor de maffia

Hun behuizing valt in veel gevallen uit elkaar, ondanks de subsidies. De stank van de riolering komt door de vloeren heen. Er lopen insecten en knaagdieren rond.

maffia
Door: Redactie Panorama

‘Migranten leveren meer op dan drugs’ 

Hun behuizing valt in veel gevallen uit elkaar, ondanks de subsidies. De stank van de riolering komt door de vloeren heen. Er lopen insecten en knaagdieren rond. De migranten zelf worden geronseld voor sekswerk of  ‘slavenwerk’ op het land. Ondertussen verdient de maffia kapitalen aan de migranten in Italië.  

De beelden van overvolle bootjes dobberend op de Middellandse Zee met aan boord tientallen migranten gingen de afgelopen jaren vaak de wereld over. Vorig jaar alleen al kwamen er volgens de Europese grensdienst Frontex rond de 150.000 vluchtelingen op illegale wijze de EU binnen. Ruim 20.000 van hen zetten voor het eerst voet aan Europese wal in Italië. Tussen 2014 en 2018 kwamen er ruim 600.000 migranten aan in het Zuid-Europese land. Maar la dolce vita vinden ze in Italië niet. Velen van hen komen in opvangkampen terecht waar ze maandenlang onder erbarmelijke omstandigheden doorbrengen. Ze vallen er ten prooi aan de georganiseerde misdaad die ze de schaduweconomie van Italië in sleurt.

Want ondanks dat een steeds grotere groep Italianen, inclusief de huidige regering, die migranten liever ziet verdwijnen, is er één partij die de rode loper voor de migranten onverminderd blijft uitleggen: de maffia.

De reden? Geld.

Vluchtelingen vormen een lucratieve business voor de maffia. Over de rug van de asielzoekers verdient ze naar schatting per jaar zo'n 4 miljard euro. Maar hoe verdient de maffia precies aan de komst van de migranten naar Europa? Via welke wegen weten de maffiosi zichzelf te verrijken? En wat wordt er vanuit de overheid gedaan om criminele activiteiten tegen te gaan?

Miljarden aan subsidies

 

Om te kunnen begrijpen hoe de georganiseerde misdaad in Italië geld verdient aan asielzoekers, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van het asielopvangsysteem in Italië. Een korte spoedcursus. Bij aankomst in een Italiaanse haven wachten leden van de carabinieri, de Italiaanse militaire politie, de migranten op. De agenten fouilleren de nieuwkomers en wijzen ze een nummer toe. Wie mazzel heeft, krijgt wat te eten of schone kleding. Vervolgens verdelen de autoriteiten de asielzoekers in groepen, waarna ze met bussen naar de verschillende opvangkampen in het land worden gereden.

Begin dit jaar werd een groep van 47 migranten gered uit een opblaasboot

Het Italiaanse asielopvangsysteem maakt onderscheid tussen reguliere kampen en noodopvangkampen. De noodopvang is het voorportaal van de reguliere opvangkampen. Althans dat is het idee. Uit een rapport van Artsen Zonder Grenzen uit 2018 blijkt dat de doorstroom van de noodopvang naar de reguliere kampen systematisch te wensen overlaat.

Wil je het hele artikel over de migranten lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass