Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Hoe gestoord is ‘Diemen-Moord’?

In de wijk Diemen-Noord zijn sinds 2012 twee criminelen geliquideerd. Daarnaast is er in 2015 een beruchte liquidatiepoging.

Diemen
Door: Redactie Panorama

In de wijk Diemen-Noord zijn sinds 2012 twee criminelen geliquideerd. Daarnaast is er in 2015 een beruchte liquidatiepoging. Ook verderop in het dorp vindt een mislukte moordaanslag plaats en wordt een woning beschoten waar ook een granaat op de stoep ligt. Daar blijft het niet bij, de laatste tien jaar is er opvallend veel geweld in Diemen.

Ik woonde er acht jaar, van 2008 tot 2016. Ik spotte er in die jaren onder meer Willem Holleeder op zijn scooter, maar ook de later geliquideerde criminelen Gwenette Martha en Chahid Yakhlaf. Die laatste twee zag ik in een lunchroom met elkaar smiespelen, terwijl ze een tafel verderop genoten van een saotosoep en nasi met kip. Vanaf de wat hoger gelegen bank hadden ze goed uitzicht op de zaak en de straat. Ik kon niets van hun gesprekken volgen. Tussen het fluisteren door tikten ze berichten op hun BlackBerry. Bij het afrekenen gaven ze een flinke fooi aan de bediening.

Toeval of niet? Jaren geleden sprak ik een crimineel die al aangaf dat Diemen voor onderwereldfiguren een perfecte en rustige uitvalsbasis is om onder de rook van Amsterdam te opereren. Ook kroongetuige Fred Ros gaf toe met topcrimineel Dino Soerel op drie vaste plekken in Diemen afspraken te hebben gemaakt: bij het station, bij de sporthal en naast een pizzeria. Die pizzeria luistert overigens naar de puike Italiaanse naam Ciao. Het is de oudste pizzeria van Diemen, die buitengewoon goede pizza's serveert. Je vindt er nog de authentieke Italiaanse sfeer met een wat oubollige inrichting, paars-witte luifels buiten en een Italiaanse eigenaar op leeftijd. Twee jaar geleden kreeg de tent trouwens een nieuwe eigenaar. In 2009 werden twee Italiaanse maffia-experts in pizzeria Ciao geïnterviewd voor een EenVandaag-reportage over de Italiaanse maffiatak Ndrangheta.

Dit jaar staat Diemen (ruim 28.000 inwoners) met 55 geregistreerde misdrijven per 1.000 inwoners op de derde plaats als minst veilige gemeente van Noord-Holland. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek in februari 2019 vrijgaf over vorig jaar. Uit de Misdaadmeter die het AD in 2018 publiceerde, blijkt bovendien dat je in Diemen de grootste kans had om overvallen te worden. Als we een blik werpen op de laatste tien jaar is het aantal incidenten in Diemen bovengemiddeld. 

Patrick Brisban geliquideerd

2 december 2012. De Amsterdamse beroepscrimineel en drugshandelaar Patrick Brisban (40) parkeert na een nacht stappen en een bezoek aan een seksclub rond vijf uur zijn auto op de oprit bij zijn huis aan de Rietzangerweg in Diemen-Noord. Terwijl Brisban nog in zijn wagen zit, stapt er om 5.19 uur een man uit zijn Volvo V70 die hem onder vuur neemt. Brisban sterft ter plekke. Pas uren later vindt zijn vriendin hem hangend in zijn autogordel. De daders hebben waarschijnlijk zo’n zesenhalf uur in hun auto zitten wachten.

Patrick Brisban

Patrick Brisban bezat ruim elf jaar geleden Bar Meerzicht aan de Middenweg tegenover het oude Ajax-stadion. Dat café werd in 2008 door toenmalig burgemeester Job Cohen gesloten omdat het risico bestond dat de exploitatievergunning zou worden misbruikt voor misdrijven. Datzelfde jaar werd Brisban wegens witwassen van misdaadgeld veroordeeld tot vier jaar cel. In zijn huis in Diemen vond de recherche ruim 1,7 miljoen euro cash geld. Ook werden onder meer een uitgebreid wagenpark, dure horloges, xtc-pillen en vuurwapens in beslag genomen. Brisban werd vlak voor zijn dood verdacht van de invoer van 128 kilo cocaïne uit Equador in de haven van Antwerpen, samen met onder anderen de geliquideerde crimineel Lucas Boom en K1-topvechter Hesdy Gerges. De Belgische justitie wist de zaak tegen Brisban echter niet rond te krijgen. De Amsterdamse crimineel werd ook in verband gebracht met de verdwijning van de Antwerpse drugshandelaar Jan van Zantvoort. Brisban zou de Belgische politie hebben verteld dat Van Zantvoort (vermist sinds 9 april 2011, dood gevonden in Spanje in 2016) door Hells Angels was vermoord omdat hij een partij cocaïne niet zou hebben uitgehaald. Volgens onder anderen Mocro Maffia-kopstuk Benaouf A. schoot de in 2014 geliquideerde crimineel Derkiaoui ‘Pirki’ van der Meijden Patrick Brisban dood.

Wil je het hele artikel over Diemen-moord lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass