Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Drones nemen een vlucht

​​​​​​​Drones hebben de toekomst. De onbemande vliegende voertuigen bieden niet alleen aan het leger, fotografen en filmmakers nieuwe mogelijkheden, maar je haalt er ook je boodschappen mee in huis.

drones
Door: Redactie Panorama

Drones hebben de toekomst. De onbemande vliegende voertuigen bieden niet alleen aan het leger, fotografen en filmmakers nieuwe mogelijkheden, maar je haalt er ook je boodschappen mee in huis. Racen met drones is eveneens in opkomst. Panorama bezocht een training van de Dutch Drone Squad en racete mee in de virtuele cockpits van de Nederlandse top.

Rond half acht rijden de eerste auto’s het parkeerterrein van het Alkmaarse Sportpaleis op. Als de deuren openvliegen, stappen er enthousiaste jongens en vrolijke mannen uit. Uit de kofferbakken worden sporttassen, metalen koffers en rugzakken opgevist. “Heb je nog een beetje geoefend?” wordt er aan elkaar gevraagd. “Neuh, het weer zit ook niet echt mee de laatste tijd, hè? Dat wordt dus helemaal niks vanavond!”

Normaal wordt het Sportpaleis gebruikt door wielrenners, zaalvoetballers en volleyballers, maar vanavond zijn het vooral de controllers die het zware werk zullen verrichten. In het midden van de houten wielerbaan verwelkomen Klaas (23) en Boudewijn (21) van de Dutch Drone Squad de twaalf deelnemers voor een avondje racen, stunten en vooral indrukwekkende tijden neerzetten met handgemaakte drones. “Dit zijn allemaal fanatiekelingen,” zegt Klaas trots. Sinds de zomer van 2017 organiseren de jonge oprichters hier elke maand laagdrempelige oefensessies. “Lol maken staat centraal,” zegt Boudewijn. “Goede resultaten zijn leuk, maar niet het doel van onze vliegavonden. Iedereen is welkom, van fanatieke en ervaren racers tot nieuwkomers die nog nooit hebben gevlogen en het willen uitproberen, of gewoon mee willen kijken. Inschrijven kost een tientje en eten en frisdrank zijn gratis.”

Voor de gelegenheid heeft Klaas zijn oma vanavond meegenomen. “Zij was nieuwsgierig naar wat wij hier steeds komen doen.” Oma Schoute is niet de enige toeschouwer. Een enkele jonge droneracer heeft zijn ouders meegenomen om het spektakel te bewonderen. Klaas begrijpt die nieuwsgierigheid wel. “Het is een tamelijk nieuw fenomeen. Racen met drones gebeurt pas sinds een jaar of vijf. In 2015 werd het eerste NK gehouden in een winkelcentrum in Utrecht. Daar scheurde de acht beste racers van ons land tegen elkaar. Sindsdien is de sport blijven groeien, ook in Nederland.”

Koukleumen

Drones zijn vooral bekend vanwege hun praktische nut, zoals het maken van mooie filmpjes en foto’s vanuit de lucht. In films en series zien we drones veelvuldig ingezet worden als militair instrument. Maar een paar jaar geleden ontdekten creatievelingen in Australië dat hun hypermoderne speelgoed ook voor ouderwets vermaak gebruikt kan worden. Al snel veranderden grote steden als Brisbane en Melbourne in een toneel voor droneraces. Een jaar later sloeg de hype over naar Nederland. Inmiddels kunnen geoefende vliegers zichzelf bijna maandelijks aanmelden voor grote wedstrijden met geldprijzen die weinig onderdoen voor de meer populaire sporten. “Nederland telt inmiddels enkele honderden racers die een zeer indrukwekkend niveau halen,” vertelt Boudewijn. “Wij zijn zelf geen profs, we vliegen gewoon voor de lol.”

Ook onder de geoefende experts zijn de gezellige oefenavondjes van de Dutch Drone Squad razend populair. “We hebben al regelmatig profs en internationale racers over de vloer gehad. Dat hebben we voor een groot deel te danken aan deze mooie locatie,” geeft Klaas toe. “Droneracen wordt voornamelijk lekker in de buitenlucht gedaan, maar in het winterseizoen biedt het Sportpaleis uitkomst. Met dit weer ben ik buiten niet te vinden,” bromt een van de racers. “Beetje koukleumen, je vingers niet meer voelen, drone kwijt in het hoge gras, bah. Ik ben blij dat we hier terechtkunnen.”

Wil je het hele artikel over de de Egmondse seriesteker lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass