Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

‘De vrijdagmiddag is heilig geworden’

Iedere man wil zo’n plek voor zichzelf, maar lang niet iedereen heeft een eigen mancave. Panorama gaat op bezoek bij mannen die dat geluk wel hebben gerealiseerd.

heilig
Door: Redactie Panorama
Fotografie: PAUL TOLENAAR

Iedere man wil zo’n plek voor zichzelf, maar lang niet iedereen heeft een eigen mancave. Panorama gaat op bezoek bij mannen die dat geluk wel hebben gerealiseerd. In deel 4 van deze serie: Bas Muis uit Almere. “De vrouwen zijn er ook blij mee. Kunnen ze lekker The Voice kijken zonder ons gezeik ertussendoor.”  

“Dit was vroeger de bandenopslag,” zegt Bas Muis (39), eigenaar van een gezellige mancave op een industrieterrein in Almere. Om het hok te betreden, moet je eerst zijn autobedrijf door en een trap nemen, verder doet dit aan niks denken aan de zolder van een garage. “Ik ben taxichauffeur en de vrijdagmiddagborrel werd steeds groter in Almere,” zegt Sander van der Zeijden (43), een van de stamgasten met een eigen sleutel. “Bracht ik altijd mensen thuis die de grootste lol hadden gehad, was best gezellig, maar op een gegeven moment wilde ik zelf aan de borrel.”

Bas: “Zijn we boven mijn garage gaan zitten. In een hokje van zes bij drie. Maar dat was veel te klein.”

Het idee voor een serieuze mancave wordt geboren. “Mijn vriendin vond het allemaal prima, maar ik moest eerst thuis nog wat huishoudelijke klusjes doen,” zegt Bas. Sander: “Toen ben ik vast begonnen met slopen.” Hij krijgt al snel hulp van de andere leden van de vriendengroep. “Twee maanden zijn we er druk mee bezig geweest, toen waren we ook weinig thuis,” zegt Bas. Sander: “We hebben van alles in de groep. Een autoverkoper, accountmanager, vijverpompenboer, taxichauffeur, twee koks, financieel directeur, maar geen bouwers.” Gezien het eindresultaat zijn ze bij elkaar toch handig genoeg om een fraai hok in elkaar te zetten. Bas: “We hebben 35 pallets gebruikt om alles af te werken. Ik kan je verzekeren dat daar een heleboel spijkers inzitten.”

Het licht boven de bar komt uit lege flessen Jack Daniels en Bacardi, waar de onderkant uit is geboord om er een lamp in te bevestigen. Zo is de ruimte aangekleed met allerlei details. Om de kroeg te betreden, loop je door een paars gordijn. Bas: “Zoiets had je vroeger in ieder Amsterdams café. Dat vind ik mooi. Mijn moeder had nog wel een lapje stof liggen.”

Ajax en Max

Op een poster wordt een rommelmarkt in het Feyenoord-stadion aangekondigd, er staat een origineel Amsterdammertje en er hangt een bijzonder schilderij van Max Verstappen. Want voetbal en autosport spelen een belangrijke rol in deze cave. Bas: “We hebben met een paar man een seizoenkaart bij Ajax. De uitwedstrijden kijken we standaard hier.”

“Thuis en in de kroeg mogen we niet roken,” zegt Sander. “Hier wel. Dat is ook een van de redenen dat we deze cave hebben gemaakt.”

Wil je het hele artikel over mancaves lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass