Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

De pieken en dalen van Youri Mulder

Hij blijft een jongensachtige uitstraling houden, maar de kalender liegt niet: Youri Mulder wordt deze week toch echt 50 jaar.

Mulder
Door: Redactie Panorama

Hij blijft een jongensachtige uitstraling houden, maar de kalender liegt niet: Youri Mulder wordt deze week toch echt 50 jaar. Een halve eeuw met onder meer zijn winnende goal tegen Wit-Rusland, het mislukte EK 1996 en een 22 jaar jongere vriendin. “Het was een goed doelpunt, maar om daar nou zo’n ophef over te maken… Klein standbeeldje oké, meer niet.”

Droom: prachtige carrière

Youri Mulder is nooit gezien als het grootste talent. Dat vader Jan een groot voetballer was bij Ajax en Anderlecht zorgt voor een extra verwachtingspatroon dat lastig te realiseren blijkt. Toch schopt Mulder junior het tot het eerste van FC Twente. Na drie seizoenen kan hij mooie cijfers overleggen, Schalke 04 staat op de stoep om hem over te nemen. Als spits… “Bij FC Twente speelde ik meer achter de spits, op de ‘tien’. Dat wist men niet. Ik wilde graag bij Schalke spelen dus ik heb ze maar in de waan gelaten. Daarom moest ik even omschakelen, maar dat vermogen heb ik wel. Ik legde een hoop arbeid in mijn nieuwe rol. Dat sprak wel aan. Uiteindelijk ben ik als spits aardig succesvol geweest,” vertelde hij in 2012 aan het AD.

‘Blindkauf’ wordt Mulder in de Duitse pers genoemd, omdat de club toegeeft hem voor de koop nooit te hebben zien voetballen. Toch verwacht Mulder de transfersom van 1,6 miljoen gulden waar te maken, zegt hij dan (1993) in het NRC. “Het is een grote stap, maar het bepaalt niet je leven. Je tekent een contract voor twee jaar. En dan zien we wel weer verder. Ik weet zeker dat het gaat lukken. Natuurlijk. Ik ben ontzettend benieuwd naar het niveau, naar het verschil. En tegenover het risico dat je neemt, staat de zekerheid dat je meer gaat verdienen. Ik heb al drie jaar in Enschede gewoond, met een andere mentaliteit dan in het westen. Daar komen veel Duitsers en ik heb al een beetje aan ze kunnen wennen. Ik verhuis langzaam. Beetje bij beetje. Rij nu nog op en neer en koop pas over twee maanden een appartement. Eerst wennen, dan wonen. Niet in een keer boem.”

Mulder wordt een absolute publiekslieveling in Gelsenkirchen. Schalke is een immense club in Duitsland, maar niet qua prijzenkast. De supporters wachten al sinds 1958 op een nieuwe landstitel. Er is één keer een Europa Cup gewonnen, maar dat was mooi wel met Youri Mulder in de selectie. En uiteraard Huub Stevens op de bank. In 1997 mogen de Nederlanders de UEFA Cup omhoog houden. Het is de grootse prijs uit de carrière van Mulder, die negen jaar bij Schalke zou blijven. In zijn laatste twee seizoenen speelt Mulder niet veel meer. Hij is dan 33 en kan zijn loopbaan voortzetten bij Duisburg en Bochum, maar hij doet het niet, zegt hij in een afscheidsinterview. “Vrij goeie clubs, maar ik ben Schalke. Niet doen dus. Ik wil worden herinnerd als de spits van Schalke.”

Nachtmerrie: die verdomde knie

Burkhard Reich. Het is geen naam die bij veel voetballiefhebbers een belletje doet rinkelen, maar toch speelt hij een cruciale rol in de carrière van Mulder. Met een overtreding van Reich, dan verdediger bij Kalsruhe, begint de ellende voor Mulder in 1997. Zijn eerste serieuze knieblessure. Achteraf verwijt Mulder zichzelf niet scherp te zijn bij de schop van Reich en al te veel bezig te zijn met de naderende UEFA Cup-wedstrijd met Schalke. Maar de slotfase van de Europese campagne gaat aan Mulder voorbij. “Het vervelende was dat ik vlak voor de halve finale zwaar geblesseerd raakte aan de knie. Daardoor ontbrak ik ook in de eindstrijd. Ik weet nog goed dat Bild Zeitung een dag later kopte met ‘Euro Fighter’ op de voorpagina. Daar stonden twaalf foto’s bij. Van de jongens die in de basis stonden en van mij. Ik was de twaalfde, hoewel ik niet speelde. Daar ben ik echt trots op geweest.”

Wil je het hele artikel over Youri Mulder lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass