Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

De laatste gang van gevallen tv-presentator Frank Masmeijer

Een akkefietje met cocaïne in een lading bananen luidt de definitieve ondergang in van de ooit zo populaire showmaster Frank Masmeijer.

masmeijer
Door: Redactie Panorama

Een akkefietje met cocaïne in een lading bananen luidt de definitieve ondergang in van de ooit zo populaire showmaster Frank Masmeijer. Ooit beproefde hij zijn geluk in de Belgische horeca. Dat leek een succes, maar uit onderzoek van Panorama blijkt dat dit ook geen zuivere koffie was. Volgens insiders was Masmeijer al veel langer verstrikt in criminele zaken.

Deze maand velt het Belgische hof van beroep het vonnis over Frank Masmeijer (57): komt hij er met een gevangenisstraf van acht jaar vanaf, wordt het minder of misschien meer? De Belgische rechters zijn nogal gepikeerd vanwege de houding van de voormalige Nederlandse showmaster. In november bekende hij ineens tijdens het proces in Antwerpen dat hij wel degelijk zelf heeft geprobeerd cocaïne uit de Antwerpse haven te halen. Die bekentenis wordt hem niet in dank afgenomen. Niet alleen in de media en in een boek, maar ook bij de rechtbank en bij het hof heeft hij dus al die tijd knetterhard zitten liegen. Dat de Belgische justitie lelijk in de maag zit met de Nederlander blijkt uit het feit dat het vonnis eerst in januari zou worden geveld, toen in februari en vervolgens zonder duidelijke redenen werd verplaatst naar april. Wat is er aan de hand?

Merkwaardig proces

Het hof van beroep in Antwerpen zetelt in een oud en in niets als justitiepand te herkennen gebouw aan de Waalse Kaai. Op donderdagmiddag 13 december 2018 speelt zich hier een van de merkwaardigste processen van het jaar af. In een middeleeuws aandoend zaaltje hebben zich een tiental advocaten, wat belangstellenden en vooral Nederlandse journalisten verzameld om getuige te zijn van het verhoor van Frank Masmeijer. Een paar weken eerder, toen hij in een ander gebouw als verdachte terechtstond, had hij out of the blue toegegeven dat hij in oktober 2014 wel degelijk betrokken was geweest bij de invoer van 467 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Hoe ging dat?

Masmeijer was ingeschakeld om de partij ter waarde van 23 miljoen euro, die was verstopt in een pallet met bananen, op te halen. Hij kreeg daar 30.000 euro voor. Hij had het geld aan zijn neef Yoshi gegeven. Die was havenarbeider en zou hem helpen, maar Yoshi haakte op het laatste moment af. Masmeijer probeerde toen maar zelf met een gehuurde bestelwagen de lading op te halen. Dat lukte niet: hij kreeg het niet mee. Naderhand hadden de opdrachtgevers hem ook nog eens een paar rake klappen verkocht. Hij was in elkaar geslagen.

“Onzin,” riepen de advocaten van de andere verdachten meteen. Masmeijer was ‘een verhaaltje aan het vertellen’. Daar wilden ze ‘het sprekende gebit’ – zijn bijnaam toen hij nog tv-presentator was – toch nog wel even nader over aan de tand voelen. Daarvoor was de zitting bij het hof van beroep.

De advocaten, de media en de rechters zaten er allemaal klaar voor, maar dat viel tegen. Eerst was nog onduidelijk of Masmeijer überhaupt zou komen opdagen, maar na een kwartier wachten kwam zijn Belgische advocaat Kris Vincke binnen. De voorzitter van het hof meldde dat de verdachte met de quarantainewagen was aangekomen en beneden zat. Even later kwam Masmeijer inderdaad door een zijdeur binnen. De rechter vertelde het een en ander, maar dat was voor vrijwel iedereen onverstaanbaar, ook doordat een vrouwelijke advocate ongeveer een halve minuut lang haar neus luidruchtig snoot en er geen enkele geluidsversterking in het rumoerige zaaltje aanwezig was. De enige die na verloop van tijd te verstaan was, was Masmeijer zelf, die maar één ding op zijn hart had. Kort voor de zitting was er in de Gazet van Antwerpen een foto verschenen van zijn ernstig toegetakelde gezicht, na de mishandeling door de opdrachtgevers. Masmeijer: “Ik heb zeer veel respect voor justitie en de rechtbank. Ik ben blij dat ik mijn verhaal heb kunnen doen, maar het heeft me enorm gestoord dat er in de pers een verhaal is gekomen met een afschuwelijke foto. Ik vind het een schaamteloze mensonterende manier van journalistiek. Ik had gehoopt dat mijn kinderen dit nooit hadden hoeven zien.”

Wil je het hele artikel over Maasmeijer lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass