Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

De Kroatische kunstenaar Luka Modric streelt de bal

De beste voetballer ter wereld komt volgende week naar Amsterdam. Lionel Messi? Toch Cristiano Ronaldo? Nee, Luka Modric (33). De verrassende Gouden Bal-winnaar neemt het met Real Madrid op tegen Ajax, de club van zijn oudere spiegelbeeld Cruijff.

Modric
Door: Redactie Panorama

De beste voetballer ter wereld komt volgende week naar Amsterdam. Lionel Messi? Toch Cristiano Ronaldo? Nee, Luka Modric (33). De verrassende Gouden Bal-winnaar neemt het met Real Madrid op tegen Ajax, de club van zijn oudere spiegelbeeld Cruijff. Tijd voor een nadere kennismaking. “Hij wilde heel graag naar Ajax.”

Commentator Sierd de Vos na weer een doelpunt van Messi: “Leo Messi. Ja, het is allemaal een stuk minder natuurlijk dan die Kroaat, die ook terecht de Gouden Bal wint. Ja, Messi kan daar niet aan tippen.” Daarna somt De Vos nog wat wapenfeiten van Messi op en zegt dan, wéér cynisch: “Maar aan Modric kan hij niet tippen.” De Vos is dé kenner van het Spaanse voetbal, ziet vrijwel alle wedstrijden van FC Barcelona en Real Madrid en hij vindt het on-begrij-pe-lijk dat Modric afgelopen december de Gouden Bal won, en dus niet Messi of misschien wel Cristiano Ronaldo, de twee spelers die de prijs sinds 2008 onder elkaar hebben verdeeld. Lang was Modric, toch al 33 jaar, vooral een fijnbesnaarde middenvelder voor de fijnproever, maar het afgelopen WK veranderde dat. De voetbalminnende wereld omarmde het elftal van Kroatië, dat verrassend de finale haalde – en verloor van Frankrijk. De journalisten die een stemformulier voor de Gouden Bal mochten invullen dachten vast: Messi heeft wéér gefaald met Argentinië, Ronaldo is verwikkeld in een onsmakelijke verkrachtingszaak, laten we Modric – dan al gekozen tot beste speler van het WK – maar pakken. De middenvelder won bovendien de Champions League met Real Madrid, voor het derde jaar op rij (!). Daarin scoorde Modric maar één keer, net als in de Spaanse competitie. Criticasters wijzen dan op de cijfers van Messi en Ronaldo, die inderdaad heel wat indrukwekkender waren. Maar een voetballer als Modric moet je niet afrekenen op statistieken. Bij een speler van zijn pracht moet je kijken naar de passjes met buitenkant voet. Naar de aannames. De eeuwige controle. Het strelen van de bal. Schoonheid laat zich niet vangen in kille cijfers. Zie de Gouden Bal dan ook vooral als een oeuvreprijs.

Kloon van Cruijff?

Het is oktober 2007. De toeschouwers in de Arena knipperen een paar keer met hun ogen. Die nummer 10 bij Dinamo Zagreb, is dat niet…? Voor zover bekend heeft Johan Cruijff geen kinderen in Kroatië. Is het misschien een kloon? Vast ook niet, maar dat haar, de manier van bewegen, de bal die aan zijn voeten kleeft en die de nummer 10 het liefst met buitenkantje rechts beroert; het lijkt allemaal verdomd veel op Cruijff in zijn jonge jaren. Het is voor het Nederlandse voetbalpubliek een onvergetelijke kennismaking, maar het had weinig gescheeld of Modric had die dag in Ajax-tenue aan de aftrap gestaan. Een paar maanden eerder is technisch directeur Martin van Geel al in Kroatië om de transfer af te ronden. De deal lijkt rond, maar plotseling meldt Arsenal zich om spits Eduardo over te nemen van Dinamo Zagreb. De club zwicht voor de Britse miljoenen en heeft geen trek om nog een smaakmaker te verkopen. Modric blijft. Als de middenvelder even later schittert in de twee Europa Cupwedstrijden tegen Ajax weten de Amsterdammers het helemaal zeker: ze móéten Modric hebben. Maar dat willen meer clubs nadat de middenvelder met Kroatië Engeland van de mat heeft gespeeld. Hij heeft de clubs voor het uitzoeken. Ajax probeert het die winter nog een keer, maar opnieuw houdt Dinamo hem in Zagreb en in de zomer die volgt is Ajax kansloos. Modric vertrekt voor 21 miljoen euro naar Tottenham Hotspur. Extra zuur voor Ajax is dat Modric in een eerder stadium graag had gespeeld in de Arena. Joey Didulica keepte in het begin van deze eeuw even bij Ajax en kent Modric van de nationale ploeg. Hij vertelde jaren later: “Luka werd ‘de kleine Cruijff’ genoemd, vanwege zijn spel en omdat hij op Cruijff leek. Tegen mij had hij het de hele tijd over Ajax, hij wilde er alles over weten. Hij wilde graag naar Ajax. Ik heb dat toen nog tegen Sjaak Swart gezegd. Ajax wilde hem ook hebben, maar het is ze niet gelukt.” Overigens is er ook een groot verschil tussen Cruijff en Modric. Cruijff speelde verder naar voren en was dodelijk voor de goal, Modric is een pure middenvelder die juist zelden scoort.

Wil je het hele artikel over de beste voetballer ter wereld lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass