Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

De klus van Koeman begint nu pas

Een-tweetje

Koeman
Door: Redactie Panorama

Ha die Davidse!

Precies een jaar geleden maakte Ronald Koeman zijn debuut als bondscoach van het Nederlands elftal. Pás een jaar geleden moet ik zeggen, want het voelt alsof hij nooit ergens anders trainer is geweest. Toen ik opzocht tijdens welke wedstrijd hij voor het eerst op de bank zat – mijn kortetermijngeheugen laat af en toe ook te wensen over – leek het alsof ik in een parallel universum terecht was gekomen. Nederland-Engeland 0-1. Op doel: Jeroen Zoet. In de spits: Bas Dost. Andere namen in de basisopstelling: Hans Hateboer, Quincy Promes, Kevin Strootman en Patrick van Aanholt. Het was weliswaar een oefenwedstrijd, maar toch. Ik keek nog eens goed naar de datum om me ervan te overtuigen dat het echt pas een jaar geleden is. Het stond er echt: 23 maart 2018. Nu weet ik dat er in een jaar veel kan veranderen, maar dat het nieuwe Nederlands elftal sneller uit de grond is gestampt dan een wolkenkrabber in Shanghai had zelfs Aad de Mos niet kunnen voorspellen.

Virgil van Dijk is niet alleen de aanvoerder van Oranje, maar opeens ook een van de beste, zo niet dé beste verdediger van de wereld. Frenkie de Jong die naar Barcelona verkast en in een half jaar tijd wereldkampioen Frankrijk, oud-wereldkampioen Duitsland en heel Real Madrid zoek speelt? Idioot natuurlijk. En wat De Ligt eet en drinkt, weet ik niet, maar ik wil het ook. Elke dag vijf centimeter in de breedte groeien en maar niet ouder worden dan 19, geef mij maar zes van die potjes. Deze week beginnen we aan de kwalificatiewedstrijden voor het EK van volgend jaar: donderdag in De Kuip tegen WitRusland, zondag tegen Duitsland in de Johan Cruijff Arena. Dat we ook nog in een poule zitten met Estland en NoordIerland moest ik ook even opzoeken. Alsof die tegenstanders er opeens niet meer toe doen en kwalificatie slechts een formaliteit is, net als, laten we zeggen, vijftien jaar geleden. Graag wijs ik dan op het feit dat het deze week ook slechts twee jaar geleden is dat we er kansloos vanaf gingen in dat halflege, foeilelijke en winderige stadion in Sofia (BulgarijeNederland 2-0) en dat dat straks in Minsk en Tallinn ook kan gebeuren. Duitsland heeft bovendien wat goed te maken, denk je niet?

Groeten!

Micha Jacobs

Beste Jacobs,

Ook mijn korte termijn geheugen kan wel een opfriscursus gebruiken. Daarom heb ik onze column van destijds er even bij gepakt die we schreven nadat in een persconferentie zijn langverwachte aanstelling als bondscoach eindelijk wereldkundig was gemaakt. Mismoedig schreef ik: “Koeman lijkt mij de juiste man. Maar vooral omdat ik niemand anders kan bedenken die de juiste man zou kunnen zijn.” Het gevoel dat ik aan de persconferentie overhield omschreef ik voorzichtig als ‘een veelbelovend begin en hopelijk een eind aan het Oranje-cynisme’.

Om te eindigen met een dikke vette: “MAARRRRRR: hoe mooi de clubs op zijn cv ook mogen zijn, wat je uit datzelfde cv ook moet concluderen is dat Koeman geen man is die graag afmaakt waaraan hij begint. Bij het merendeel van de clubs die hij trainde, hield hij het slechts één seizoen uit. Wat nou als straks Barcelona belt?” Jij schreef: “Dan is hij weg. Koeman doet wel alsof het een eer is om bondscoach te zijn, maar het is vooral de snelste en makkelijkste weg naar eerherstel. Bij Oranje valt alles te winnen en niks te verliezen.” Erg positief of hoopvol kun je de strekking van die column onmogelijk noemen. Laat staan dat we er vertrouwen in hadden, in onze nieuwe bondscoach. Wat ook logisch is, na het hopeloos mislopen van Euro 2016 en het WK 2018. Maar ere wie ere toekomt: Koeman heeft wonderen verricht. Een jaar na zijn aanstelling staat er een Oranje dat geen van ons ooit had kunnen bedenken. Met een speelstijl, een uitstraling, een mentaliteit en uitslagen waar geen van ons ooit op durfde hopen. Tegelijkertijd: hoe knap de wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland in die rare Nations League ook waren, het blijven veredelde oefenwedstrijden. Het echte werk begint deze week. Als Koeman de kwalificatie voor Euro 2020 verprutst, dan gaat hij evengoed de boeken in als een waardeloze bondscoach. In tegenstelling tot een jaar geleden kan ik mij dat alleen niet voorstellen. Dat heeft hij dus al bereikt. En dat is een niet te onderschatten prestatie.

Groet,

Jochem Davidse

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass