Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

De dood van een gitaargod

Toen rond 1970 in korte tijd enkele beroemde muzikanten op 27-jarige leeftijd op tragische wijze overleden, ontstond Forever 27, bij ons beter bekend als 'De club van 27’.

Jimi
Door: Redactie Panorama

De druk, de vele optredens en de meerdere vriendinnen die hij er tegelijkertijd op nahoudt; het begint een steeds zwaardere tol te eisen

Toen rond 1970 in korte tijd enkele beroemde muzikanten op 27-jarige leeftijd op tragische wijze overleden, ontstond Forever 27, bij ons beter bekend als 'De club van 27’. In zes afleveringen staan we stil bij het overlijden van zes van de bekendste leden van deze trieste club artiesten die nooit 28 jaar werden. Deel 2: Jimi Hendrix

Het is iets na twaalf uur in de middag van 18 september 1970. Op een brancard in het ziekenhuis ligt de dan wereldberoemde gitaargod Jimi Hendrix. Dood. Een mix van slaappillen en wijn is hem vroeg die ochtend fataal geworden. Hij is gestikt in zijn eigen braaksel. Althans, dat is de officiële versie van zijn dood. Er zijn er meerdere, maar daarover later meer. Welke versie ook waar is, het eindresultaat blijft hetzelfde. Opnieuw sterft een wereldberoemd muzikant op de leeftijd van slechts 27 jaar.

Op 27 november 1942 wordt Johnny Allen Hendrix geboren. Zoon van Lucille, pas 17 jaar oud en zwaar verslaafd aan alcohol, en dienstplichtig militair Al Hendrix. Als die laatste terugkeert na zijn dienstplicht, verandert hij de officiële naam Johnny in James omdat Johnny de naam was van een man waarmee Lucille was vreemdgegaan. James, roepnaam Jimi, is al van jongs af aan gek op muziek en speelt als kleuter al ‘gitaar’ op bezemstelen. Zijn vader huurt daarom eerst een ukelele voor hem en verkoopt daarna uiteindelijk zijn eigen saxofoon om een akoestische gitaar voor zijn zoon te kopen. Geen weggegooid geld blijkt snel, Jimi is een natuurtalent.

Op zijn negentiende stopt Hendrix met school om bij het leger te gaan. Rondom de legerbasis bezoekt hij veel kroegen en komt daar in contact met andere musici die hij daar ziet spelen. Zijn liefde voor muziek neemt hierdoor alleen maar toe. Meteen nadat hij het leger verlaat, gaat hij aan de slag als professioneel begeleidingsmuzikant. Destijds oefent Jimi al zes tot acht uur per dag op zijn gitaar. Een gewoonte die hij tot zijn dood zal blijven volhouden.

Wil je het hele artikel over Jimi Hendrix lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass