Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

De club van 27

Toen rond 1970 in korte tijd enkele beroemde muzikanten op 27-jarige leeftijd op tragische wijze overleden, ontstond Forever 27, bij ons beter bekend als ‘de club van 27

club
Door: Redactie Panorama

Toen rond 1970 in korte tijd enkele beroemde muzikanten op 27-jarige leeftijd op tragische wijze overleden, ontstond Forever 27, bij ons beter bekend als ‘de club van 27’. In zes afleveringen staan we stil bij het overlijden van zes van de bekendste leden van deze trieste club artiesten die nooit 28 jaar werden. Deel 1: Brian Jones.

In de nacht van 2 op 3 juli van het jaar 1969 drijft er een ‘steen’ in het water. Brian Jones, oprichter van de legendarische Rolling Stones, is in zijn eigen zwembad door verdrinking om het leven gekomen. De Stone is pas 27 jaar oud. Zijn dood wordt zonder al te veel onderzoek afgedaan als een ongeluk; death by misfortune. De voorman van de Rolling Stones was drugsverslaafd en kon ook aardig wat drank verwerken. Niet iedereen geloofde echter die lezing als oorzaak van zijn overlijden. Jaren later pas werden de twijfels die sommige direct hadden alsnog tegen het licht gehouden en kregen deze sceptici zoals ze toen gezien werden (voor zover mogelijk) alsnog gelijk.

Brian Jones had een zondagskind kunnen zijn. Geboren in Cheltenham (Engeland) op 28 februari 1942, net op tijd om de schrikkeldag te ontlopen. Een kind van een pianolerares en een vliegtuigontwerper. Maar zijn jeugd verliep verre van probleemloos. Met name door het overlijden van Pamela, een van zijn twee later geboren zusjes. Zij overleed in 1945 op tweejarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie. Een tragedie die vooral zijn moeder als een kanonskogel raakte. Zij zou daardoor altijd afstandelijk blijven naar Brian, die daar veel moeite mee had.

Hij was ondanks dat moeizame contact zijn ouders echter wel dankbaar voor het muzikale talent dat hij van hen geërfd had. Op 14-jarige leeftijd speelde Jones al diverse instrumenten, waaronder de klarinet, de piano en de gitaar. De latere voorman van de Stones had bovendien een bovengemiddeld IQ, rond de 135. En was ook nog eens zeer geliefd bij de meisjes. Dat hij zelf echter geen groot liefhebber was van rubber, bleek al snel. Op zijn zestiende bezwangerde hij namelijk zijn 14-jarige vriendinnetje. De consternatie die dat opleverde, bleek geen wijze les voor Brian. Vóór zijn twintigste kreeg hij namelijk nóg twee kinderen, bij twee verschillende vrouwen.

Drijvende kracht

Jones vertrok als twintiger naar Londen en raakte daar in de ban van muziek, met name de blues. Hij formeerde diverse groepjes voor hij uiteindelijk samen met Keith Richards en Mick Jagger een band oprichtte. Brian bedacht de naam The Rolling Stones. Zeker in de beginjaren was hij de drijvende kracht achter de band. De multi-instrumentalist, die in tegenstelling tot Jagger en Richards op dat moment al volop ervaring met vrouwen had, was dé grote man binnen de band. Ook op het podium, waarop Jagger in die tijd vooral opviel door helemaal niet te bewegen.

Met Jones als onbetwiste leider begon de band aan een opmars. Maar toen er een platendeal kwam en manager Andrew Oldman zich met de band begon te bemoeien, nam de invloed van Jones snel af. Oldham schoof Richards en Jagger naar voren als boegbeelden van The Stones en besloot ook dat zij vanaf nu de tekstschrijvers van de band waren. Al schreef Jones zeker in de beginjaren nog aan veel muziek mee, Richard en Jagger kregen steevast de credits als componisten.

Wil je het hele artikel over de club van 27 lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass