Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Artiesten die nooit 28 werden: Janis Joplin

Toen rond 1970 in korte tijd enkele beroemde muzikanten op 27-jarige leeftijd op tragische wijze overleden, ontstond Forever 27, bij ons beter bekend als ‘De club van 27’

joplin
Door: Redactie Panorama

Joplins gepassioneerde, rauwe manier van zingen slaat in als een bom. Mensen staan letterlijk met open mond te kijken

Toen rond 1970 in korte tijd enkele beroemde muzikanten op 27-jarige leeftijd op tragische wijze overleden, ontstond Forever 27, bij ons beter bekend als ‘De club van 27’. In zes afleveringen staan we stil bij het overlijden van zes van de bekendste leden van deze trieste club artiesten die nooit 28 jaar werden. Deel 3: Janis Joplin 1943-1970.

In de studio in Hollywood, waar de opnames van het album Pearl bijna voltooid zijn, wordt op 4 oktober 1970 vergeefs gewacht op Janis Joplin. Uiteindelijk besluit John Cooke, de roadmanager van haar band, naar haar hotel te gaan om te zien waar ze blijft. Hij treft daar het levenloze lichaam van Joplin aan, ze ligt in haar ondergoed naast haar bed. Later blijkt dat ze dan al achttien uur dood moet zijn geweest. Zestien dagen na het overlijden van Jimi Hendrix verliest de rockwereld alweer een icoon. En opnieuw sterft deze op 27-jarige leeftijd.

Janis Lyn Joplin wordt op 19 januari 1954 geboren in Texas. Ze groeit vrij onbezorgd op, in een gelovig gezin. In haar tienerjaren verandert haar leven echter volledig. Ze heeft op dat moment enorme last van acne en is dik. Op de middelbare school wordt ze daardoor vreselijk gepest en uitgescholden voor onder andere ‘varken’, ‘creep’ en ‘nigger-lover’. In een interview zei Joplin hier ooit over: “Ik was de vreemde eend in de bijt. Een outcast. Want ik las boeken, schilderde, dacht na en had geen hekel aan negers.”

De schoolperiode tekent Joplin voor het leven. Ze wordt onzeker en zal altijd blijven hunkeren naar waardering en liefde. Aan de buitenkant is ze een schreeuwerd met een grote bek, maar als die verdedigingslinie eenmaal is doorbroken, resteert van het ene op het andere moment slechts een kwetsbaar, huilend klein meisje.

Lelijkste man van de campus

Janis Joplin slaagt in 1960 voor haar middelbare school en gaat naar de universiteit. Ook daar is ze niet populair. Ze wordt zelfs verkozen tot ‘lelijkste man van campus’ door een groep mannelijke studenten. Bovendien is Joplin biseksueel, wat in die tijd in het puriteinse Amerika bepaald niet klakkeloos wordt geaccepteerd. Als ze een relatie krijgt met een andere studente wordt ze daar dan ook op aangekeken en beschimpt.

In 1963 kapt ze met studeren. Ze is dan al steeds meer en fanatieker aan het zingen en vertrekt liftend naar San Francisco. Joplin is er van overtuigd dat ze daar moet zijn, wil ze als zangeres iets bereiken. De hippietijd is op dat moment in de vrijgevochten staat Californië helemaal losgebroken. Janis maakt inderdaad enige lokale furore als zangeres, maar raakt vooral zwaar verslaafd aan speed en gebruikt af en toe ook heroïne. Haar bijnaam die ze daarmee verdient is ‘speedfreak’. In 1965 weten bezorgde vrienden de zwaar vermagerde (ze weegt dan nog maar 40 kilo) Joplin zover te krijgen dat ze naar huis terugkeert. Dat doet ze en ze kickt af, maar besluit in 1966 toch weer terug te keren naar San Francisco. Daar sluit ze zich aan bij de band Big Brother and The Holding Company. In augustus 1967 volgt met die band de grote doorbraak. Big Brother and The Holding Company treedt op tijdens het Monterey Pop Festival. Joplins gepassioneerde, rauwe manier van zingen slaat in als een bom. Mensen staan letterlijk met open mond te kijken. Diezelfde maand verschijnt het debuutalbum van de band. Joplin is opgemerkt en in de VS direct een ster. Velen noemen haar de eerste vrouwelijke rockster ooit.

Wil je het hele artikel over de club van 27 lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass