Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Te gek voor woorden: overheid verkoopt in beslag genomen elektrische steps

Terwijl de politie uw elektrische step onder u vandaan trekt in het kader van "we hebben toch niks beters te doen", verkoopt de overheid die dingen aan de andere kant gewoon. Hoe kan dit? Wat is dit voor kromme gang van zaken?

Overheid verkoopt in beslag genomen elektrische steps

Domein Roerende Zaken

Op de website van de dienst Domeinen Roerende Zaken van het Ministerie van Financiën worden tientallen in beslag genomen elektrische skateboards, -steps en onewheels verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van lobbyclub Legaalrijden.nl. De ontdekking is pikant omdat de politie en het OM aangeven dat de voertuigjes na inbeslagname worden vernietigd. Maar kennelijk vindt de overheid alleen de boete van €280 (plus administratiekosten) beuren niet voldoende en moet het hele circus gewoon nog een keer worden afgedraaid.

Foute wetgeving

De handel in de handige vervoersmiddelen is op twee manieren saillant te noemen. Ten eerste worden de kleine elektrische vervoersmiddelen vaak bij de eerste constatering al in beslag genomen, terwijl dat niet zou moeten. Op de website van de Rijksoverheid staat immers dat de berijder eerst een waarschuwing moet krijgen. Pas bij de tweede constatering zou beslag volgen.

Het tweede detail is dat de wetgeving waarop de inbeslagnames worden gebaseerd verkeerd is opgeschreven. Waarom mag een fiets wel een elektrische motor hebben, maar een skateboard of een step niet? Dat verschil is onlogisch. De wetgeving klopt niet, of wordt op zijn minst verkeerd geïnterpreteerd.

Wrang van overheid

Dat de overheid op basis van verkeerde wetgeving innovatieve vervoersmiddelen in beslag neemt die het aantal auto's op de weg kunnen laten afnemen is vreemd. Het is ook pijnlijk voor degenen die honderden, of misschien wel duizenden euro's hebben uitgegeven aan een Segway NinebotOnewheelXiaomi en die verliezen. Als vervolgens blijkt dat de overheid én het vertrouwen schaadt door niet eerst een waarschuwing te geven (op basis van verkeerde wetgeving), maar meteen met een boete en inbeslagname te komen én vervolgens ook de goederen niet vernietigd, maar gewoon doorverkoopt aan de hoogste bieder, is er dan geen sprake van een vicieuze cirkel? In beslag nemen, doorverkopen, met mazzel weer in beslag nemen? Tel uit je winst.