Nieuws
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Oorlog tegen voormalig No Surrender-generaal Klaas Otto

Klaas Otto (50) zit al zeventien maanden in voorarrest op verdenking van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. Verslaggever Martijn Haas spreekt over zijn eigen ervaringen met Otto, die in oorlog met Justitie is.

Klaas Otto

Donderdag 4 september 2014, zeven uur ’s avonds. We blijken elkaar een beetje te zijn misgelopen. Ik zit in het borrelgedeelte. Hij zit in de eetzaal bij Van der Valk Princenville in Breda.

We hebben elkaar even aan de lijn.

“Wat? Ben je er al?” Vijftig meter verderop zit hij. Aan een grote ronde, wit gedekte tafel. Rug naar het raam, met uitzicht op de rest van de ruime eetgelegenheid. Ik loop erop af. Hij staat op, geeft een hand. Wijst op het gezelschap dat hij bij zich heeft. Een frêle vrouw van middelbare leeftijd, met blond haar tot aan haar schouders. Ze geeft een slap handje.

Ik ga zitten. Hij vraagt of ik iets te eten wil. Ik antwoord van niet, alleen wat drinken, een Spa rood. Voor zijn vrouwelijke gast bestelt hij een ijsje ‘met veel fruit’ en voor zichzelf een gebraden kip met friet.

We beginnen te praten. Hij wijst op zijn gezelschap: ze werkt bij de overheid, bij defensie, als arts. Ze heeft – goed te zien – last van een gedeeltelijke gezichtsverlamming, is MS-patiënte. De beste remedie voor haar is om veel rust te houden, zegt ze zacht.

Anabolengebruik bij de overheid

Hierna komen we aan bij het doel van de meeting: zijn voorstel is om een verhaal te maken over anabolengebruik bij de overheid, waaronder specialistische onderdelen van zowel defensie als de politie. De aanwezige vrouw kan eventueel zeer sappige informatie verstrekken vanuit haar functie bij Defensie. Ze heeft als arts aldaar mensen die werken bij de overheid in behandeling gehad die ruiterlijk toegaven anabolen te gebruiken. Het levert behalve gezondheidsproblemen ook agressief gedrag op bij de gebruikers.

In 2011 is Otto opgehaald door een arrestatieteam. De manier waarop hij daarbij tegen de grond werd gewerkt en tegen de ribben getrapt, heeft hem het idee gegeven dat zijn belagers ‘eronder’ zaten.

Zelf is ze ook belaagd op haar werk. Ze zegt dat de man met wie ze te maken had mogelijk een posttraumatisch stresssyndroom heeft opgelopen in Afghanistan, maar dat hij vooral ‘een dopinggeval’ is. Zo heeft hij haar een blauw oog geslagen toen ze weigerde pillen te geven die de bijeffecten van testosterongebruik tegengaan.

Een blauw oog

De vrouw naast hem is een goede bekende. Hij kent haar neef, die overleden is, en haar vader. Een poosje geleden was hij haar in het café tegengekomen met een blauw oog. Hij had haar daarop aangesproken en zo was haar verhaal over de mishandeling naar voren gekomen. Hij wil graag iets voor haar betekenen maar wil ook dat in de media duidelijk wordt dat er bij de overheid misstanden plaatsvinden die veroorzaakt worden door testosterongebruik.Daarop legt Otto uit waarom hij zelf veel met het onderwerp heeft. In 2011 is hij opgehaald door een arrestatieteam. De manier waarop hij daarbij tegen de grond werd gewerkt en tegen de ribben getrapt, heeft hem het idee gegeven dat zijn belagers ‘eronder’ zaten. Sterker nog: hij denkt te weten wie hem toen zo belachelijk heeft gemolesteerd, en hij vermoedt dat we die persoon met dit verhaal kunnen ontmaskeren als anabolengebruiker.

Lees verder...

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Nieuws +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass