Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Groningse wannabe-gangsters zwaaien met (kap)messen en rappen over 'omleggen'

Aanstaande donderdag verschijnt de eerste aflevering van Danny op Straat, een programma waarin presentator Danny Ghosen onder andere in de wereld van drill raps duikt.

Groningse 'gangsters' zwaaien met (kap)messen vanwege rap

Drill rap

Voor de leek: drill rap is een muziekvorm waarin verschillende rapgroepen clips online plaatsen waarin ze hun ‘vijanden’ uitdagen. Die vijanden zijn vaak groepen uit een andere postcode in dezelfde stad of woonplaats.

De raps zijn extreem gewelddadig en in de clips wordt met wapens en (kap)messen gezwaaid. In ’normale’ rap wordt ook stoer gedaan over drugs en geweld, maar het lijkt erop dat de dreigementen uit een drill rap daadwerkelijk worden uitgevoerd. Er zijn al een aantal (dodelijke) steekpartijen aan gelinkt.

Groningen

Vooral in Amsterdam Zuid-Oost, Rotterdam en Zaanstad wordt veel drill rap gemaakt. Maar wat blijkt: het genre duikt nu ook op in Groningen. In de wijk Paddepoel-Zuid lijkt een groep actief die extreem gewelddadige raps online zet. Maar wat nog veel zorgelijker is: de rappers zijn ontzettend jong.

Zo zien we in de teaser van Danny op Straat een jongen van 14 een enorm kapmes uit zijn broek halen. Hij draagt ook een masker, een ander gebruik onder drill rappers. Als hem wordt gevraagd waarom hij hier mee rondloopt, geeft de jongen aan het mes ‘voor protect tegen de opps’ te gebruiken. In normaal Nederlands: bescherming tegen vijanden. Op je veertiende. 

(De teaser is inmiddels offline gehaald)

Vijanden

Wie die vijanden dan zijn? We horen ‘Vier Drie’, wat staat voor een postcode in het westen van de stad: Vinkhuizen. Het doet vermoeden dat er een vete gaande is tussen twee groepen uit de beide postcodegebieden.

Dit wordt ook bevestigt in andere raps die de groep uit Paddepoel-Zuid online heeft gezet. Het is een tikkie lastig om de straattaal te ontcijferen, maar daarin komen teksten voorbij als ‘laat me hem killen’ en ‘we kunnen je laten verdwijnen’. Uiteraard worden deze teksten vergezeld door schietgebaren en veel gezwaai met messen. Stevige woorden voor boys die nog niet legaal scooter mogen rijden.

(De clip waar met messen wordt gezwaaid is inmiddels ook offline gehaald. Bekijk hier onder eentje van een week geleden)

Steekincidenten

En daar zit hem net de crux: de jonge leeftijd van de ‘rappers’. Natuurlijk kan men dit makkelijk wegzetten als een potje stoerdoenerij, wat al eeuwen goed gebruik is onder door testosteron gedreven tienerjongens. Vroeger was het een vlindermes, nu een (voor de oplettende kijker) ongeslepen kapmes.

Echter: Groningen ziet het aantal geweldsdelicten waarbij minderjarige jongeren betrokken zijn de laatste tijd fors toenemen. Laatst werd een cafetaria overvallen door een 17- en 18-jarige jongen. Een meisje uit Stadskanaal werd neergestoken door vijf jongeren. 

‘Waar zijn de ouders?’

De stad maakt zich zorgen. Jongens van 14 horen niet te rappen over coke snuiven, wapens en mensen omleggen. De politie geeft aan zich met de zaak bezig te houden en is op zoek naar de identiteit van de kapmes-drager. 

En niet alleen van de drager zelf. De stad vraagt zich ook wat anders af. Uit de honderden geschokte reacties op Facebook blijkt naar aanleiding van het filmpje kan één unaniem geluid worden opgemaakt: ‘Waar zijn de ouders van deze jongeren?’ Die vraag blijft tot dusver onbeantwoord. 

Danny Op Straat is vanaf donderdag 6 februari wekelijks om 21:10 te zien op NPO2