Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bombrief ontploft in ING-kantoor: hoe kan je zo'n brief herkennen?

Vanmiddag is er opnieuw een bombrief ontploft. Eén persoon heeft rook ingeademd.

Bombrief ontploft in ING-kantoor: kan je zo'n brief herkennen?

ING-kantoor

Vandaag ontplofte er in een ING-kantoor aan de Bijlmerdreef in Amsterdam een bombrief. Eén persoon heeft rook ingeademd en moest door ambulancepersoneel onderzocht worden. Gisteren ontploften er ook twee bombrieven, eentje in Amsterdam en de ander in Kerkrade. Daar raakte gelukkig niemand gewond. Vanochtedn wist de politie een bombrief in Leusden te onderscheppen en onschadelijk te maken.

Dader onbekend

Het is de tweede keer dit jaar dat Nederland wordt opgeschrikt door bombrieven. Eerder werden begin januari ook bombrieven aangetroffen op diverse plaatsen in ons land. Die gingen niet af. Het is niet duidelijk of de brombrieven van de afgelopen dagen van dezelfde afzender komen. De politie is hard naar de dader op zoek en wil dus ook niet teveel prijsgeven: "We willen iemand niet wijzer maken dan hij/zij is."

Bombrief herkennen

De brieven die de afgelopen dagen zijn verstuurd zien er anders uit dan die uit januari. Ook zijn de brieven ditmaal niet uit naam van het Centraal Incasso Bureau verstuurd, wat de vorige keer wel het geval was.  De politie heeft nu een foto van één van de brieven openbaar gemaakt, om anderen te waarschuwen. Maar hoe herken je een bombrief nou eigenlijk?

Ad van Riel, explosievenexpert, noemt een aantal kenmerken op:

  • Het kan een pakket zijn dat je niet verwacht, met een afzender die je niet kent of die onduidelijk is.
  • Het kan een pakket zijn waarmee 'gerommeld' is. Soms is de envelop extra verstevigd met plakband of zitten er verdikkingen in de brief.
  • Een brief kan extra gefrankeerd zijn om zeker te zijn dat hij aankomt.
  • Er kunnen draadjes uitsteken, de brief kan raar ruiken of vloeistof lekken.

Van Riel geeft al jaren trainingen aan bedrijven in het herkennen van verdachte pakketjes en brieven. Zijn advies: als je het niet vertrouwt, leg de brief aan de kant en bel de politie. Die komen dan beoordelen of de Explosieven Opruimings Dienst moet worden ingeschakeld: "Twintig gram explosieve stof kan al dodelijk zijn, dus als je het niet vertrouwt, maak zo'n brief níet zelf open!"