Door: Jeroen Kraak
Misdaad

Zuid-Afrika in ban van zaak waarbij witte boeren zwarte man in een doodskist stoppen (VIDEO)

In Zuid Afrika ligt de apartheid nog altijd steeds gevoelig. Het was dan ook groot nieuws toen vorig jaar in het land to...

In Zuid Afrika ligt de apartheid nog altijd steeds gevoelig. Het was dan ook groot nieuws toen vorig jaar in het land toen twee witte boeren een zwarte man in een doodskist stopten. Naar eigen zeggen deden ze dat om hem bang te maken. Nu start de rechtszaak tegen de twee.

De 29-jarigen boeren William Oosthuizen en Theo Jackson claimen dat Victor Mlotshwa maïs aan het stelen was en dat ze hem daarom arresteerden. Hun advocaat zei dat hij gedreigd heeft om hun velden in brand te steken en hun vrouwen te vermoorden als ze hem niet lieten gaan. Dat lieten de boeren niet op zich zitten en wilde hem daarom een lesje wilden leren.

Ze stopten de man in een doodskist en dreigden een slang erin te gooien, daarna zouden zeiden ze de kist in brand te steken. Hun daad werd gefilmd en de video ging viral. Het gevolg was dat de boeren doodsbedreigingen kregen en acht maanden in voorarrest zaten omdat als ze vrij zouden rondlopen in gevaar zouden zijn. 

 

De advocaat van Oosthuizen zei dat de verdachte dacht dat een goed middel was om Mlotshwa bang te maken om zo nooit meer wat op de boerderij te stelen en dat het ervoor zou zorgen dat hij zijn bedreigingen niet ten uitvoer zou brengen.

De aanklachten die de twee tegemoet zien zijn: ontvoering, mishandeling, poging tot moord en illegaal wapenbezit. De rechtszaak zal tien dagen gaan duren. 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!