Door: Martijn Haas
Misdaad

Zeven man dood bij gedetineerdentransport Sri Lanka

Aanslagen binnen het gevangeniswezen zijn in Nederland zeldzaam. Zo niet in het buitenland. In veel landen ben je je lev...

Aanslagen binnen het gevangeniswezen zijn in Nederland zeldzaam. Zo niet in het buitenland. In veel landen ben je je leven als gedetineerde niet zeker. We herinneren ons nog de recent verijdelde aanslag op Joran Van der Sloot in Peru. Die zit daar ook niet lekker, kun je wel stellen.

Transportbus

In Sri Lanka, gelegen in de Indische Oceaan, is er nu een bende geweest die meteen maar een hele transportbus met gedetineerden heeft neergehaald. En met succes, zou je kunnen zeggen. Zeven man worden gedood bij een aanval op deze bus met gevangenen, vlakbij de Sri Lankese stad Colombo. De politie heeft verklaard dat onder de dodelijke slachtoffers vijf gedetineerden zijn en twee bewakers. De bus vervoerde vermaarde onderwereldfiguren op weg naar de rechtbank. De politie in Sri Lanka zegt tevens dat de beschieting voortkomt uit een conflict tussen twee rivaliserende gangs.

De schutters zijn na hun salvo met de noorderzon vertrokken. 

Onder de doden bevindt zich ook Aruna Damith Udayanga (zie foto). Iemand die volgens de Britse media een belangrijk onderwereldfiguur is. Een soort Sri Lanka-versie van Holleeder. 

In deze regionen vinden de laatste tijd vaker van dit soort beschietingen plaats. Bij eenzelfde soort aanslag raakte vorig jaar maart een andere grote jongen in het milieu gewond, los van de vele dodelijke slachtoffers die toen ook vielen.

België

Over ontsnappingen gesproken: de Belgische crimineel 'Moes' is nog altijd op vrije voeten. Hij ontsnapte zondagmiddag vanuit een penitentiaire inrichting bij Luik (B). Er is nu een internationale klopjacht naar hem gaande. Volg dat hier. Diezelfde gangster zou al eerder een ontsnappingspoging hebben gedaan, is nu bekend geworden. Lees dat hier.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!