Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
1

Zeister ripdeal-schutter veroordeeld tot 12 jaar

Een 28-jarige Fransman - Ait H. - die drie mannen heeft neergeschoten in een hotelkamer in Zeist in 2015 is door de re...

Een 28-jarige Fransman - Ait H. - die drie mannen heeft neergeschoten in een hotelkamer in Zeist in 2015 is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Bij de mislukte ripdeal kwam een man om het leven en raakten twee anderen levensbedreigend gewond.

Daar hebben we eerder over geschreven, twee weken terug, tijdens de inhoudelijke behandeling. Zie hiero. Hotelmoord doet denken aan scene uit Scarface, schreven we toen.

Ait H. was samen met een kennis in een hotelkamer in Zeist voor een cocaïnedeal met Colombianen.
De rechtbank concludeert dat hij bewapend en zonder geld de hotelkamer in is gegaan om de Colombianen van 20 kilo cocaïne te beroven. Dit bleek later nepcocaïne. Toen het uit de hand liep heeft de man van korte afstand het vuur geopend op de Colombianen. Hij heeft vervolgens ook nog een willekeurige voorbijganger met een vuurwapen bedreigd en gedwongen om haar auto af te staan. Daarbij heeft hij haar trouwens wel geholpen een cello uit te laden. Zodat die niet mee hoefde op zijn wildemanstocht.

H. heeft in Nederland een blanco strafblad maar is in Frankrijk wel eerder veroordeeld. De rechtbank houdt ook rekening met de rol die de Colombianen hadden. Zij wilden de Fransman en zijn kennis oplichten door hun nepcocaïne te verkopen, om precies te zijn: poedersuiker. Ook waren zij bewapend. Zij hebben dan ook een bijdrage geleverd aan de de ontstane situatie en deze gewelddadige situatie gecreëerd, zo concludeert de rechter nu.

Er is nog niet bekend of er een hoger beroep is ingesteld door een van de procespartijen.