Door: Redactie Panorama
Misdaad

Zakkenrollen op YouTube is hot

Zakkenrollen is kut. Zakkenrollen is klote. Wie het eens is overkomen die kan er over meepraten. Je loopt door de stad,...

Zakkenrollen is kut. Zakkenrollen is klote. Wie het eens is overkomen die kan er over meepraten. Je loopt door de stad, je grijpt naar je tas om je portemonnee te pakken en dan blijkt die ineens verdwenen. Wie heeft dat gedaan? Was dat dat drukke mannetje dat net naast je stond in de metro? Of was het die vrouw die heel snel door de stationshal liep?

Jaime van Gastel heeft te doen met de slachtoffers van deze vorm van misdaad. Hij struint al een jaar lang eenmaal per week de binnenstad van Amsterdam af, op zoek naar zakkenrollers. Zodra hij ze opmerkt belt hij ze door naar een zakkenrollersteam van de politie. Vrijwel iedere week gaat hij met een rijke buit naar huis, ofwel foto's en filmpjes van de lieden die door hem in de kraag zijn gegrepen. Sinds kort plaatst hij filmpjes van de tasjesdieven die door zijn bemiddeling zijn aangehouden online op YouTube-kanaal, dat is hier te bekijken. De bezoekersaantallen van zijn kanaal zijn aanzienlijk. Jaime is met zijn online-activiteit het gesprek van de dag. Want mag dat wel? Zomaar dieven online aan de schandpaal nagelen? 

Panorama portretteerde Jaime al lang voordat hij een beroemde YouTube-vlogger was. Verslaggever Jochem Davidse gaat tijdens een warme zomerdag met hem op stap. Dat verhaal is nog altijd op Blendle terug te lezen. Daaruit leren we dat zakkenrollers a. nooit lachen. en b. altijd met zijn tweeën zijn, dat ze werken met trucs als het vragen naar de weg. Maar vooral leren we dat Jaime een hele, hele harde leuter krijgt als de politie een van 'zijn' pickpockets te pakken heeft.

Jaime van Gastel zal binnenkort uitgroeien tot een veelgevraagd spreker op politiecongressen en wellicht zijn eigen televisieprogramma krijgen. Tot die tijd genieten wij gratis en voor niets van zijn heldhaftige straatwerk. Hier nog eentje dan...

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws