Door: Martijn Haas
Misdaad

Yakuza-leider Kenichi Shinoda nog steeds de absolute baas

Zijn naam luidt Kenichi Shinoda (of andersom, Shinoda Kenichi, dat ligt altijd wat ingewikkeld met het vertalen van Japa...

Zijn naam luidt Kenichi Shinoda (of andersom, Shinoda Kenichi, dat ligt altijd wat ingewikkeld met het vertalen van Japans naar Nederlands). Maar de Japanners noemen hem meestal Tsukasa Shinobu, vrij vertaald als: de baas der bazen.

Deze in 1942 geboren Japanse misdaadtopper is al sinds 1962 actief in het wereldje en werd in 2005 de machtigste baas van Japan. Hij kwam in 2011 uit de Japanse gevangenis, na daar een poosje te hebben vastgezeten voor wapenbezit. En dat is op film vastgelegd.

Shinoda zou aan het begin staan van een grote gangster-oorlog, zo schreven diverse onderwereldmedia in 2015. Zijn eigen Yakuza-clan zou afkalven. Andere groeperingen hadden zich van hem afgesplitst en begonnen aan hun eigen zegetocht.

Inmiddels is het 2017 en staat Kenichi Shinoda nog steeds aan de top van de Japanse Yakuza, als de baas der bazen.

Zo nu en dan laat hij zich zien, meestal bij een plechtigheid ter ere van andere gevallen Yakuza-gangsters, in 2016.

Een echte baas dus. Goed voor een miljardenbedrijf dat een grote invloed heeft op de Japanse politiek en economie; en daarbuiten, want de clan van Shinoda heeft tot in landen als Frankrijk zijn dependances. Bekijk hieronder een documentaire over de Yamaguchi-gumi, de Yakuza-clan waarvan Kenichi Shinoda nu sinds 2005 de baas is. Enjoy!

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!