Door: Redactie Panorama
Misdaad

Wordt de zaak Graveland opgelost?

Hebbes! De politie in Noord-Brabant maakte vandaag bekend dat er een derde verdachte is aangehouden in de zaak Mien Grav...

Hebbes! De politie in Noord-Brabant maakte vandaag bekend dat er een derde verdachte is aangehouden in de zaak Mien Graveland. Het zou gaan om een 30-jarige man uit Nuenen. Hij is in om zeven uur 's ochtends bij zijn woning opgepakt en in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Dit nadat twee eerder aangehouden verdachten in december al waren vastgezet. Het ging toen om een 31-jarige man die ook uit Nuenen kwam, en een andere 25-jarige verdachte uit Schiedam. De politie heeft deze drie personen gevonden aan de hand van een dna-spoor.

Prooi

Het is zo'n zaak waar je haren recht van overeind gaan staan. We hebben het over de brute roofmoord op de hoogbejaarde Helmondse Mien Graveland augustus 2014 aan de Bestevaerstraat in Helmond. Deze vrouw is destijds 86 jaar oud, moeder van vier kinderen, en heeft een lang en hard leven achter zich. Ze woont ondanks haar leeftijd nog geheel op zichzelf. Een buurtbewoonster omschrijft haar als vriendelijk maar teruggetrokken. Iemand die vanachter het raam voorbijgangers groet maar verder nauwelijks nog deelneemt aan het openbare leven. En kennelijk vormt ze een makkelijke prooi voor de laffe honden die haar aanvallen. De daders die haar huis kort voor het middaguur binnen dringen takelen haar ernstig toe met een lamp en grissen een geldkistje mee. Daarna laten ze haar achter. De buit is gering. Want het bewuste doosje bevat niet meer dan wat overschrijvingskaarten van de Rabobank.

Ze zal pas uren later worden gevonden. Ambulance-medewerkers treffen haar aan met ondermeer botbreuken in haar gezicht. Mevrouw Graveland is nog in leven en bij bewustzijn als ze in het ziekenhuis ondervraagd wordt door rechercheurs. Die vertelt ze van de foltering die ze heeft moeten doorstaan. Enkele uren later komt ze te overlijden aan de verwondingen die ze heeft opgelopen. 

Gerechtigheid

De dood van Graveland is tweemaal bij het programma Opsporing Verzocht aan bod gekomen. Eenmaal kort na het incident, en eenmaal een half jaar later. Inmiddels zijn we tweeëneenhalf jaar verder en lijkt er eindelijk schot te komen in deze zaak. Is er met deze derde aanhouding vandaag sprake van gerechtigheid? Zullen de verdachten hun daad bekennen, of zullen zij volharden in stilzwijgen? De eerste van de drie aangehouden personen komt in ieder geval vrijdag aanstaande voor de rechter in Den Bosch, bij een eerste pro forma-zitting. De politie heeft laten weten dat het goed mogelijk is dat er nog meer mensen kunnen worden aangehouden. Naast de drie mannen die hier al voor vastzitten dus. Dat zou betekenen dat er een heel team van criminelen in de weer is geweest om deze weerloze dame aan te pakken. Triest!

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws