Misdaad
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Willem Holleeder vs. zijn zussen

In januari 2003 werd Cor van Hout vermoord. Hij zou nu 59 jaar zijn. Als hij vanaf een wolk meekijkt, moet hij met lichte verbijstering zien hoe zijn nabestaanden nog altijd aan het touwtrekken zijn om zijn nalatenschap.

Willem Holleeder, Cor van Hout
Door: Redactie Panorama
Fotografie: ANP

Inzet is een glinsterende berg goud. Een berg die nog altijd gloeiend heet is en die vooral zijn ex-vrouw Sonja Holleeder en haar familie heel wat blaren bezorgt.

In een bescheiden rijtjeshuis in een rustige woonwijk in het centrum van Alkmaar heeft een jaar lang een goudschat op zolder gelegen. Niet in een kluis of zo, gewoon in een kast. Tussen het speelgoed, in dozen van Playmobil. Veertig staven, in totaal zo’n twintig kilo. Het was nog net niet de bedoeling dat de kinderen er kasteeltjes mee gingen bouwen, maar verder lag het daar eigenlijk maar wat te liggen.

Ad van Hout, de twee jaar oudere broer van Cor, had het in bewaring gekregen. Het goud was in 1989 bij een bank aangekocht door de Amsterdammer Rob Grifhorst – alias De Bouwvakker – die zelf niet actief betrokken was geweest bij de Heinekenontvoering in 1983, maar wel bij de nasleep. Hij werd ervan verdacht een deel van het losgeld – ruim vijf miljoen gulden – te hebben geïnvesteerd in onroerend goed. Onder andere in Casa Rosso op de Wallen en in prostitutiepanden op de Achterdam in Alkmaar. Grifhorst is in 2014 overleden. Hij heeft in de jaren voor zijn dood nog een aantal verklaringen afgelegd over hoe het met die geldstromen tussen hem en zijn goede vriend Cor van Hout was gegaan. Dat Grifhorst daar ineens over verklaarde, kwam niet uit de lucht vallen: justitie had het onderzoek naar de geldstromen in 2007 weer opgepakt, nadat een andere goede vriend van Cor, Thomas van der Bijl, daar bij justitie en politie verklaringen over had afgelegd.

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass