Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Wie was 'The Irishman' (VIDEO)

Wie een maffia-film dream team zou willen samenstellen, die kan niet om namen als Martin Scorsese, Robert de Niro, Joey...

Wie een maffia-film dream team zou willen samenstellen, die kan niet om namen als Martin Scorsese, Robert de Niro, Joey Pesci en Al Pacino heen.

Laten deze 'namen' nu net getekend hebben voor een nieuwe film over de 'georganiseerde misdaad'. The Irishman gaat 'ie heten, met Scorsese als regisseur en genoemd sterrenteam voor de camera. Als alles goed is zijn ze 'as we speak' aan het draaien. De film is aangekocht door Netflix

Ondertussen kunnen u en wij ons alvast een beetje inkijken in de materie. Want wie was deze Irishman? En waarvan werd hij beticht?

De Irishman is gebaseerd op een boek I heard you painted houses - closing the case on Jimmy Hoffa, van auteur Charles Brandt. Het non fictie-boek beschrijft het leven van Frank 'The Irishman' Sheehan.

Deze gangster verklapte 25 jaar na dato dat hij met twee kogels de vakbondsleider Jimmy Hoffa had omgebracht. Dit zou hij hebben gedaan in opdracht van maffiagodfather Russel Buffalino, alias The Quiet Don. Iemand tegen wie je geen 'nee' zegt, aldus de hitman.

De schrijver van het boek - Brandt - was jarenlang de advocaat van Sheehan. Het bevat dan ook allerlei aantekeningen en dossierstukken. Voorspelbaar is dat Brandt met zijn juridische steun aan Sheehan een prominente rol krijgt in de film.

Het moment dat 'The Irishman' zijn bekentenis deed was hij een arme en fragiele man die leefde in een pension met mantelzorg.

De term 'to paint a house' is codetaal voor het vermoorden van een tegenstander. De paint - de verf - zijn de bloedspetters op de muur na een 'gerichte actie'.

Hier een fraaie docu waarin het hele verhaal van Sheehan, zijn advocaat Brandt en de geruchtmakende moord op Hoffa uit de doeken wordt gedaan.