Door: Martijn Haas
Misdaad
3

Wie is Cedric R.? Het vermeende brein achter de vergismoord

Cedric R. is de vermeende leider van de groep die verdacht wordt van de vergismoord op dj Djordy Latumahina. Maar hij he...

Cedric R. is de vermeende leider van de groep die verdacht wordt van de vergismoord op dj Djordy Latumahina. Maar hij heeft meer op zijn kerfstok. Zo was hij al eerder betrokken bij een al even ongekend bloederig onderwerelddrama. 

In de Holendrechtstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt is het vaak rustig. Er wonen veel gezinnen, maar die verschuilen zich veelal in hun fraai uitgeruste Amsterdamse School-appartementen. Fietsen van de bewoners staan kriskras op het trottoir geparkeerd rondom de stallingen. Kinderen spelen in een klein speeltuintje om de hoek.

Wat zich echter op de 12de juli 2009 afspeelt in deze straat tart ieders voorstellingsvermogen. 

Omwonenden zien hoe een grijze Vauxhall Signum Y3 – met Engels kenteken en het stuur aan de rechterkant – de straat in komt gereden. Twee mannen stappen uit, met een tas in de hand, en bonzen op de deur bij huisnummer 36, wat in de buurt bekend staat als een wat vaag pension met snel wisselende huurders. 

Nadat de deur voor hen is opengedaan, treden die mannen naar binnen. Ondertussen blijft de Engelse wagen op zijn post. De bestuurder steekt een joint op en oogt cool – zo vertellen getuigen later. Plotsklaps klinken er schoten in het pand. En niet veel later sprinten de twee mannen de deur uit. Binnen, op de tweede etage, liggen twee Albanese drugshandelaren dood te bloeden, een is door het hoofd geschoten, de ander door

het hart. Nog eens twee Albanezen zijn in mum van tijd zwaargewond geraakt, onder meer omdat een van hen van tweehoog uit het raam is gesprongen en al krijsend op straat is beland.

Achter het stuur van de Engelse Vauxhall zit Cedric R., een dan 31-jarige Amsterdammer, wiens ouders in de jaren zeventig, rond de onafhankelijkheid van Suriname, naar Nederland zijn gekomen. Het gezin vestigt zich in Almere, waar Cedric is geboren. 

Als hij het pandemonium voor zijn ogen ziet, drukt hij snel zijn joint uit, laat de anderen instappen, trekt op met de wagen en scheurt de straat uit. De twee schutters zijn er in geslaagd een groot geldbedrag mee te grissen tijdens hun korte verblijf in het pension. Maar ze hebben ook 100.000 euro laten liggen.

Moeilijk te bewijzen

Een jaar later zal er voor de rechtbank vast komen te staan dat er binnen in het pand aan de Holendrechtstraat sprake is geweest van een klassieke ripdeal. Justitie ziet Cedric als ‘het brein’ van de drugsroof; uitgevoerd met vijf handlangers. Het was nooit de bedoeling van Cedric om – zoals de Albanezen hadden verwacht – met de beloofde kilo coke voor de deur te staan. De Hollandse groep had niets bij zich. De schutters wilden geld zien en toen er niet snel genoeg werd gehandeld, is een van hen gaan schieten met een FEG-pistool dat hij in zijn broekband had weggestopt, zo stelt justitie.

Het is een geruchtmakende zaak. De kranten schrijven dat de Holendrechtstraat is opgeschrikt door een onderwereldvergrijp dat laat zien dat dit soort uitwassen van drugshandel zelfs in de rustigste buurten kunnen plaatsvinden. Het Openbaar Ministerie eist hoge straffen tegen de verdachten van deze schietpartij, maar haalt uiteindelijk bakzeil omdat de bewijslast moeilijk te leveren is. De twee schutters worden bijvoorbeeld nooit gevonden.

Cedric zit in het huis van bewaring aan de Amsterdamse Havenstraat, als zijn proces in 2010 speelt. Zijn ervaren strafrechtadvocaat bepleit daarin dat zijn cli- ent noch deelnam aan de schietpartij, noch plannen in die richting had. Want, zo stelt de advocaat: “Cedric dacht gewoon een ommetje te gaan rijden in een Britse wagen die hij van een vriend mocht gebruiken.” Cedric krijgt 15 maanden celstraf opgelegd. Daarna komt hij vrij. In de jaren die volgen komt hij niet meer voor in het nieuws. Hij start een gezinnetje in Aalsmeer, waar hij een huur at betrekt. 

Dit is slechts een voorstukje uit ons blad. Wil je meer weten over Cedric R? Lees dan het volledige verhaal van Martijn Haas in de nieuwe Panorama, die hier te bestellen is, of bekijk het in Blendle.