Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

'White boy Rick' komt dan eindelijk misschien vrij

Zijn leven wordt op dit moment verfilmd met niemand minder dan Matthew MacConaughey in de hoofdrol. White Boy Rick, de...

Zijn leven wordt op dit moment verfilmd met niemand minder dan Matthew MacConaughey in de hoofdrol. White Boy Rick, de bijnaam voor Rick Wershe, was in de jaren tachtig een cocaïnedealer. Hij werd in 1988 veroordeeld tot levenslang voor het in bezit hebben van 8 kilo cocaïne. Een verdomd hoge straf die helemaal in de tijd past. Gedurende de jaren tachtig werden de VS geteisterd door een drugsepidemie. Crack-cocaïne was de grote killer die hele wijken plat legde. 

Wetmakers brachten in het kader van Ronald Reagan's 'war on drugs' een regeling in stelling waarmee drugshandelaren keihard konden worden afgestraft. White Boy Rick werd zodoende veroordeeld voor een vergrijp waar vandaag de dag beduidend lagere straffen voor staan. 

Vorige maand, op 4 juni, mocht Wershe voor de zoveelste maal een beroep doen op 'herziening'. Een journalist van de New Yorker was erbij. Zie hier. Al die jaren heeft hij tegen vier celmuren aangekeken. De man is inmiddels 48 jaar oud. 

Hij zit als enige nog altijd vast voor de draconische maatregel uit de jaren tachtig. Op de een of andere manier had hij altijd de pech dat men hem niet helemaal geschikt achtte voor een leven in vrijheid. Bureaucratie werkte hem tegen.

In zijn jaren als dealer was Rick nog maar een tiener. Hij werkte samen met grote- en gevaarlijke zwarte drugshandelaren in de straten van Detroit. De coke haalde hij uit Florida. Ondertussen verklapte hij als informant zo nu en dan wat over de business aan de federale recherchedienst, de FBI. Het bezorgde hem geen enkel voordeel.

Ondertussen zijn er nogal wat advocaten in het geweer gekomen. En heeft ook Hollywood de handschoen opgepakt. White Boy Rick moet vrijkomen. De 'White Boy Rick'-film zit in de pijplijn en zal in 2018 uitkomen.