Door: Martijn Haas
Misdaad

Wat is er aan de hand met Okkie?

Al een aantal dagen gonst het in de Amsterdamse onderwereld dat er 'iets' met Octave Okkie Durham aan de hand...

Al een aantal dagen gonst het in de Amsterdamse onderwereld dat er 'iets' met Octave Okkie Durham aan de hand is. Hij zou betrokken zijn geweest bij een vechtpartij, of daar juist net aan zijn ontkomen. De wildste geruchten deden de ronden rondom deze schilderijendief die in een avond landelijke bekendheid verwierf na zijn televisieoptredens die een documentaire over zijn beruchte Van Gogh-roof moesten ondersteunen. 

Gisterenmiddag kort na de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord zagen we Okkie zelf. Hij was in het water van Kostverlorenvaart ter hoogte van de Buyskade gesprongen, in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Dit speelde zich af kort na afloop van de 'Klassieker'. Luid- en onsamenhangend schreeuwend probeerde hij de aandacht van iemand in een appartementen-complex te bereiken. Vanuit meerdere toegangswegen kwamen politiewagens aangereden. Aanvankelijk keken de agenten die uit deze wagens sprongen werkeloos toe, zich suf peinzend hoe deze situatie aan te pakken.

Omstanders grapten tegen elkaar dat het vast een voetbalsupporter moest zijn die dronken van geluk was nu zijn 'cluppie' had gewonnen van de aartsrivaal uit Rotterdam.

Het schijnt in de loop van de avond allemaal weer goed te zijn gekomen met Okkie. Maar het zet wel aan tot nadenken. Zou de aandacht rondom zijn drievoudige televisieoptreden twee weken geleden hem teveel zijn geworden? Of spelen er andere zaken in het leven van deze 'beroepscrimineel' die hem tot deze daad hebben gebracht? 

Okkie zelf kunnen we niet bereiken. De redactie van Crimesite, die nauw met Okkie samenwerkte aan zijn documentaire voor KRO/NCRV-Brandpunt, wil niet reageren.

Iemand die hem goed kent zegt Panorama: "Okkie is de aandacht inderdaad een beetje zat. Hij is de kluts kwijt."

Het is een beroemd kanaal in de recente Amsterdamse misdaadgeschiedenis.  Op 31 januari 2013 sprong Adil A. hier in het water nadat de politie hem op het spoor was gekomen voor zijn vermeende betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, eind 2012. 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws