Door: Martijn Haas Fotografie: Politie
Misdaad

Wapen van de week: opgeviste Engelse revolver

Van die mensen die met een detector oude wapens proberen op te sporen.

Overal zie je ze rondlopen in Nederland. Mensen die met een detector oude wapens proberen op te sporen. Vooral plaatsen waar vroeger flink gevochten is zijn populair. De bossen bij Groesbeek bijvoorbeeld, waar de soldaten van Operation Market Garden in 1944 landden en verbeten slagen voerden met de moffen. Of aan de kust, altijd prijs. Is het niet vanwege diezelfde Tweede Wereldoorlog, dan wel vanwege eerdere zeeslagen. De kust was altijd een soort illegale zône waar het gespuis uithing, en waar rover en bandieten zich verzamelden.

Het wapen van de week valt in deze categorie. Want ook in dit geval betreft het een grondvondst, gedaan in de Hollandse duinen en verricht met een detecor.

We citeren BN De Stem en het AD: Een 'doe het zelf' magneetvisser heeft zaterdagmiddag 2 september in het water in Noordwijk een antiek revolver opgevist. Vermoedelijk stamt het wapen uit de negentiende eeuw en is het in Engeland gemaakt. Het was zelfs nog geladen. En uiteraard heeft hij daarna de politie gewaarschuwd."

Rijksmuseum

De revolver zal vernietigd worden, laat de politie op Instagram weten. Meteen daarna is de vondst op internet gemeld, met enthousiaste reacties tot gevolg. Sommigen vinden het jammer dat het wapen vernietigd zal worden. Dat vinden wij van Panorama ook. Zo'n oude revolver hoort in het wapenkabinet van het Rijksmuseum. Hopelijk leest de politie in Noordwijk mee.