Door: Martijn Haas
Misdaad

Wapen van de week: Luger P08

Luger, dat een merknaam voor een semi-automatisch pistool dat soms nog weleens voorbij komt in rechtbankstukke...

Luger, dat een merknaam voor een semi-automatisch pistool dat soms nog weleens voorbij komt in rechtbankstukken, zoals hier tijdens een schietpartij in Almere in 2012. Ook kennen we de naam als de titel van de debuutfilm van Theo Van Gogh.

Maar de geschiedenis van het pistool gaat veel langer terug.

De Luger is een semi-automatisch pistool dat in 1898 gepatenteerd is door George Lüger (1849-1923). Een Oostenrijkse scherpschutter, die doorgroeide als militair ingenieur. Hij verbeterde een reeds bestaand model pistool van ene Hugo Borchardt. Verkleinde het model. En gaf er daarna zijn naam aan. Een historisch stukje geschiedvervalsing natuurlijk, maar niemand die daar nu nog wakker van ligt.

De Duitse wapenfabriek Deutsche Waffen und Munitionsfabriken (DWM) is het wapen vanaf 1900 gaan produceren. Waarbij dan ook al snel andere wapenfabrikanten in beeld komen, die gaan participeren.

Dit parrabellum-pistool is beroemd vanwege de hoge graad waarmee het gebruikt is door Duitse troepen gedurende zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. De meest voorkomende variant is met een 9 millimeter maal 19 millimeter cartridge. En de Luger is trouwens ook het eerste wapen dat dit vermaarde kaliber hanteerde.

Daarna, als er eens een nazi-acteur met een pistool moet worden opgevoerd, draagt zo'n 'schurk' vrijwel altijd een Luger bij zich in Hollywoodproducties. Het is in die zin een van de meest symbolische wapens van de Twintigste Eeuw.

Kenmerkend aan de Luger is de wijze waarop het wapen zijn kogels verwerkt, en uitspuwt. Die werking is weleens vergeleken met die van een kniegewricht, omdat er zich een soort samenspannende kracht voordoet, gebaseerd op een vergrendeling met drie contactpunten. Leest u het vooral hier nog eens na.

De klassieke Luger P08 is niet meer in productie. Tot 1997 heeft de Mauser-wapenfabriek een Luger in productie gehad. Maar sindsdien is het een wapen voor verzamelaars en liefhebbers. Wat niet wil zeggen dat we het wapen niet meer terugzien in de onderwereld. Zie het voorbeeld hierboven in Almere. Criminelen kopen Lugers op en laten deze door gespecialiseerde technici reviseren. Zo gaan er op de zwarte markt toch nog heel wat Lugers de ronde.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!