Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Wapen van de week: inleveren bij de politie

Je kunt hele vervelende dingen met vuurwapens uithalen. Maar als je daar bang voor bent - of je wilt de maatschappij een...

Je kunt hele vervelende dingen met vuurwapens uithalen. Maar als je daar bang voor bent - of je wilt de maatschappij een stukje veiliger maken, dan kun je je wapen ook gewoon inleveren.

Zo'n 40 leden van verschillende drugsbendes in het Colombiaanse Cali hebben meegewerkt aan een ontwapeningsprogramma. Omdat ze het zelf ook zat zijn om te zien hoe vrienden en familie worden vermoord. Ze hebben tijdens een 'ceremonie' afgelopen vrijdag plechtig beloofd hun leven te beteren. Daarbij boden ze een groot arsenaal wapens aan, gekleed in t-shirts met de tekst : 'Ontwapen nu!'.

Caption

Degene die deze wapens in ontvangst nam is Maurice Armitage, de burgemeester van Cali. Hij is een van de aanjagers van een soort vredesproces dat hij in- en rondom Cali hoopt te bewerkstelligen.

Tussen het aanbod zat veel fraai materiaal. Pistolen waarvan de liefhebber gaat glimmen. Daarnaast ook veel eigen fabricaat: doorgezaagde lopen, zelf geplaatste handvaten etc.

Of de bendeleden nu echt al hun wapens hebben overhandigd is natuurlijk maar de vraag. Cali wordt al sinds jaar en dag geteisterd door drugsoorlogen met een groot aantal deelnemers. Inzet: de macht op de drugsmarkt.

De stad telde in 2016 1200 moorden, de teller staat op dit moment keurig op de helft daarvan: 600. Het is dan ook net juli geworden.