Door: Martijn Haas
Misdaad

Wapen van de week: de Uzi

Zeg je Uzi, dan zeg je Israel. Het Uzi-machinepistool is uitermate geschikt voor het gevecht op de korte afstand. Kortom...

Zeg je Uzi, dan zeg je Israel. Het Uzi-machinepistool is uitermate geschikt voor het gevecht op de korte afstand. Kortom het soort guerrillaoorlog dat Israëlische soldaten de afgelopen decennia uitvochten in de lange strijd om behoud van hun land.

Er kan 9 maal 19 milimeter parabellum mee worden afgeschoten, en je kunt er zowel automatisch als 'schot voor schot' mee schieten.

De Uzi is ontwikkeld door de Israeliër Uziel Gal (1924-2002). Hij kwam ermee in opdracht van de Israelische staat, in 1950. Kort na de oprichting van dat land dus, na overigens een wedstrijd tot het beste ontwerp te hebben gewonnen. Wat de Uzi een winnaar heeft gemaakt is dat het wapen naast veel kogels, ook zeer scherp schiet. Het leger van Israel had er veel aan tijdens de Suez-crisis, een oorlog die vooral in de onherbergzame Sinaï-woestijn werd uitgevochten, in de late jaren vijftig van de vorige eeuw.

Dit succes op het slagveld blijft uiteraard niet onopgemerkt. Het Amerikaanse leger ventileert zijn interesse in dit Israelische verdelgertje, en de Belgische wapenfabrikant FN Herstal krijgt gedurende de jaren zestig een licentie om Uzi's voor de internationale markt te produceren.

Wie de krant goed leest komt nog weleens voorbij de term 'Baby Uzi' of 'Mini Uzi'. Beide zijn het termen om de verkleinde versie van de originele Uzi te omschrijven. Dit wapen is iets lichter en kleiner van omvang. Doet al weer wat meer denken aan een gewoon pistool. Daarnaast heb je ook nog het Uzi-pistool, dat weer lijkt op de Mini-Uzi, maar op een iets andere manier schiet. Beiden zijn favoriet in de onderwereld, omdat het makkelijk meedragen is.

Legendarisch is het moment geworden dat de Amerikaanse president Ronald Reagan werd getroffen door een kogel en daarna een van zijn medewerkers een Uzi onder zijn colbert vandaan trok.

De Uzi begint gedurende de jaren tachtig aan een nieuwe loopbaan als favoriet Hollywood-schietgeweer. Dit nadat het al een zeer populair schietwapen is geworden bij allerlei soorten veiligheidsdiensten. 

Vandaag de dag is de productie van dit wapen grotendeels in handen van de geprivatiseerde firma Israel Weapons Industry.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws