Door: Martijn Haas
Misdaad

Wapen van de week: de Tanfoglio

Toet! Toet! We gaan naar Italië toe vandaag. Tanfoglio is een Italiaanse fabrikant van pistolen voor de overheid en...

Toet! Toet! We gaan naar Italië toe vandaag. Tanfoglio is een Italiaanse fabrikant van pistolen voor de overheid en de sport. De firma Tanfoglio is gesitueerd in het Noord Italiaanse Gardone val Trompia, in de provincie Brescia, in een dal dat tussen twee kammen van de machtige Dolomieten ligt in het hart van de Italiaanse wapenindustrie. Gardone (12.000 inwoners) leeft dankzij een combinatie van ijzererts, hout en waterkracht uit de bergen al vijf eeuwen van de wapenmakelaardij. Het telt zo'n 80 bedrijven die iets met wapens te maken hebben, van kleine familiewerkplaatsen voor jachtgeweren tot de fameuze Fabbrica d'Armi Beretta.

Pistool

Voor wie het nog niet wist: de Italianen hebben een naam hoog te houden als het gaat om de productie van vuurwapens. Dat hebben ze te danken aan een eeuwenoude ijzer- en staalindustrie. Daarbij maken de Italianen al sinds jaar en dag dankbaar gebruik van grondstoffen die ze vinden in gebergtes als de Dolomieten en de Appennijnen. Niet voor niets komt de term 'pistool' van het stadje Pistoia, dat weer iets zuidelijker, in Toscane, ligt.

Pin

Giuseppe Tanfoglio begint in de veertiger jaren, kort na de 2e wereldoorlog, een fabriek voor wapenonderdelen. In 1948 worden de eerste volledige wapens geproduceerd. Inmiddels produceert Tanfoglio gemiddeld 90.000 pistolen per jaar ook maken ze frames en sledes voor andere merken zoals de Israëlische IMI Jericho-pistolen. De zoon van de oprichter is nog altijd de grote baas. Tanfoglio-sportwapens en alarmpistolen zijn zeer gewild op de zwarte markt, omdat ze makkelijk om te bouwen zijn tot levensgevaarlijke vuurwapens. De wapensmeden van de onderwereld zagen daarbij een ingebouwde pin door die legale handelaren bij afgedankte 'tweedehands' Tanfoglio's standaard inlassen ter beveiliging- en om zo de wet te respecteren. De afgelopen jaren zijn in Nederland bij misdrijven zo'n 1.500 à 2.000 Tanfoglio's aangetroffen van het type GT 28. Dit is een goedkoop alarmpistool dat door handige knutselaars in Noord-Portugal op dergelijke wijze is omgebouwd tot een vuurwapen.

Vergunning

Opvallend in heel Europa is de opmars van tot vuurwapen omgebouwde gas- of alarmpistolen. Ze hebben voor de crimineel een groot aantal voordelen: alarmpistolen zijn goedkoop, in veel landen zonder vergunning verkrijgbaar en het ombouwen is betrekkelijk eenvoudig. Omdat ze niet geregistreerd zijn, zijn ze voor de politie moeilijk te traceren.

Fucili

Tanfoglio dus. Het is altijd de moeite waard om tijdens een regenachtige dag op vakantie in Noord-Italië eens een bezoek te brengen aan de bakermat, Gardone. Lopend door de straten zie je overal wapenfabriekjes en uithangborden met teksten waar het woord armi, fucili, cartucce of guns in voorkomt. En daarmee wordt dus voor de verandering geen gek soort pasta mee bedoeld, maar wapentuig dat achter deze deuren wordt gefabriceerd. Leuk om te fotograferen op een mobieltje. Daar kan pappa dan thuis indruk mee maken.

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!