Door: Martijn Haas
Misdaad

Wapen van de week: de Norinco QSZ-92

De Norinco QSZ-92 is een populair wapen bij diverse legers in de wereld maar speciaal bij het leger van China. Want daar...

De Norinco QSZ-92 is een populair wapen bij diverse legers in de wereld maar speciaal bij het leger van China. Want daarvoor is het pistool begin jaren negentig ontworpen. De ontwerper is een zekere Liu Ming, die onderdeel uit maakte van het wapenlab genaamd 208 Research Instituut. De productie is in handen van NORINCO, een grote Chinese defensiefabriek waar ook tanks en ander militair materieel worden vervaardigd.

De meest standaard QSZ heeft een gesloten stuitligging en gebruikt een roterend magazijnslot systeem. Het gebruikt zoals zovele wapens een 9 X 19 mm Parabellum kogel. Dit is heel effectief op 50 meter afstand. Het heeft een bereik van 350 meter per seconde.

De Chinese overheid heeft in der loop der tijd nog meer types laten ontwerpen. Dat heeft ermee te maken dat zowel het leger als de politie het wapen gebruiken. De agenten in steden als Beijing en Shanghai gebruiken een QSZ-92 met langwerpige kogels, in die zin dat slachtoffers het sneller zullen overleven als ze worden getroffen. Defensie in het land van de lange muur stelt andere eisen aan het kogeltype.

Het pistool is sinds enkele jaren ook op de commerciële markt internationaal verkrijgbaar. Want die Chinezen zijn natuurlijk ook gaan inzien dat hun lijn een iconisch product vormt voor particuliere wapenliefhebbers. Al is het een kleine afzet vergeleken met bestsellers als de Ruger en de Smith&Wesson-pistolen.

Een van de landen waar de QSZ-92 in gebruik is is ondermeer Bangladesh. Het leger daar heeft bij de Chinezen een type bestelt waar een extra zware kogel in kan. Ook Pakistan heeft hem in gebruik.

De QSZ-92 staat bekend als een van de meest degelijke en betrouwbare pistoolsoorten ter wereld. Geen al te bijzonder design maar hij 'staat wel zijn mannetje'.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!