Door: Martijn Haas
Misdaad

Wapen van de week: de Makarov

De Makarov zou je gekscherend het kleine broertje van de Kalashnikov kunnen noemen. Zijn ontstaansgeschiedenis is nameli...

De Makarov zou je gekscherend het kleine broertje van de Kalashnikov kunnen noemen. Zijn ontstaansgeschiedenis is namelijk nauw verbonden aan de legendarische AK-47. Want in de jaren na WO2 toen de Russen de Kalashnikov als vast semi-automatisch geweer in dienst namen, lag er een vacature open voor een kleiner, handzamer pistool dat Sovjet-soldaten ernaast zouden kunnen dragen. 

Het handwapen dat de Sovjets tot dan toe gebruik hadden - de Tokarev - bleek niet goed te voldoen. Dat wapen verloor zijn magazijn te snel en qua veiligheid was het nou ook niet bepaald je van het. De Sovjet-leiding van die dagen zette een wedstrijd uit onder wapeningenieurs om zodoende te komen tot het ultieme nieuwe 9 mm-pistool voor het Russische leger. Aan die competitie namen enkele mannen en vrouwen deel, waaronder de uiteindelijke winnaar, Nikolai Makarov. Die ontwierp een handzaam pistool dat aan alle eisen voldeed: handig in het gebruik-, scherpschietend-, en veilig. Begin jaren vijftig begonnen Sovjet-soldaten de Makarov te gebruiken, waarbij het al snel de bijnaam PM kreeg, ofwel: Pistolet Makarova.

Los van het feit dat de Pistolet Makarova een geliefd verhandelbaar pistool was gedurende de ruige jaren negentig, toen Joegoslavische gangs deze wapens op de zwarte markt brachten is het - bijna dertig jaar na de ondergang van het Sovjet-rijk - nog altijd een wapen dat de politie aantreft in criminele wapenstashes. Lees bijvoorbeeld hier, wapenvondst in 2015, waarbij onder andere PM's worden aangetroffen. Of hier, wapenvondst in Noord-Brabant, waar Makarovs bij zijn aangetroffen. En hier een vondst in Kiev, al is dat niet zo verwonderlijk.

Technisch gezien is de Makarov een versimpelde versie van de Walther PP. Die vereenvoudiging heeft het wapen meer geschikt gemaakt voor massaproductie. Makarovs worden nog steeds gefabriceerd door enkele fabrieken in Oost-Europa. En gemodificeerde versies van het wapen zijn nog steeds in gebruik bij politiediensten in landen als Ethiopië, Bulgarije, Cuba, Laos, Libië, Malta, Mozambique, Nicaragua, Polen, Roemenië, Rusland, Somalië en Syrië. Dat zijn natuurlijk landen met een soms dubieuze politieke signatuur. En daarmee zegt het iets over hoe het Sovjet-imperium en de Russische erfgenamen daarvan hun handel dreven met politieke dictaturen over de hele wereld.  

Wie herinnert zich nog de gijzeling van het publiek in het Doebrovka-theater in Moskou, in 2002? De gijzelaars destijds, een groep Tsjetjenen, gebruikten ook Makarovs. Hierbij kwamen 129 mensen in het publiek om het leven, na ingrijpen van Russische strijdkrachten. Een momentopname in de lange en gewelddadige geschiedenis van de PM.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws