Door: Martijn Haas
Misdaad
3

Vrienden Djordy hopen dat daders levenslang krijgen

Hij was geliefd bij vrienden en fans. En misschien was hij op een dag zelfs wel een soort Bekende Nederlander geworden....

Hij was geliefd bij vrienden en fans. En misschien was hij op een dag zelfs wel een soort Bekende Nederlander geworden. Want zijn loopbaan als DJ en evenementenorganisator zat flink in de lift.

Doelwit

Djordy Latumahina werd vorig jaar 8 oktober in Amsterdam doodgeschoten door een groepje huurmoordenaars. Bij die beschieting liep ook zijn partner ernstige verwondingen op, een tweejarige dochter, ook in de auto, bleef ongedeerd. De hitmen hadden eigenlijk iemand anders op het oog, zo heeft de politie nu verklaard. Een bewoner van dezelfde flat aan de Wittgensteinlaan zou het eigenlijke doelwit zijn.

Dat hebben wij met de Panorama al eerder geschreven. Zie hier. Het doelwit zou ene 'Carlos' (gefingeerde naam) zijn geweest, zo schreef Hendrik Jan Korterink. En die zou weer hebben behoord tot het Umfelt van de Erven Martha. Deze Carlos is inmiddels verhuisd. 

Schutters

Afgelopen week maakte de politie bekend dat er in de Latumahina-zaak meerdere mensen zijn opgepakt. Het zou om zeven personen gaan, onder wie de bestuurder van de vluchtauto en een van de schutters. Op dit moment speurt de politie nog naar een ander persoon die mogelijk ook geschoten zou hebben.

Goed nieuws in barre tijden voor de nabestaanden. Panorama sprak gisteren uitgebreid met een tweetal vrouwelijke kennissen van DJ $olo, zoals Djordy ook bekend stond. Het eerste wat ze zeiden was: "We zijn blij dat er nu verdachten zijn vast gezet. Maar we hopen dat justitie nu ook doorpakt. We hopen namelijk dat de daders levenslang krijgen. En we kunnen niet wachten totdat ook die laatste verdachte, die nu nog spoorloos is, is aangehouden. Want ze moeten allemaal levenslang krijgen, alle verdachten in deze zaak."

Levenslang

De kennissen zitten er heel erg mee dat hun geliefde er niet meer is. Minder dan levenslang is voor hun niet acceptabel. Toch is het maar de vraag of de verdachten in deze zaak straks ook daadwerkelijk deze zware straf opgelegd zullen krijgen. Om te komen tot levenslang moet er in veel gevallen sprake zijn van meerdere delicten gepleegd door een verdachte. Gemiddeld genomen krijgen verdachten in Nederland een straf van vijftien tot achttien jaar opgelegd voor een moord. In het geval van de aanslag op Djordy en zijn familie zijn er wel verzwarende omstandigheden. Zo zijn ook de vrouw van Djordy en zijn dochter beschoten. Dat zou dus betekenen dat de rechter zou kunnen concluderen dat hier sprake is van een drievoudige poging tot moord.

Evaluatiemoment

Maar je weet het nooit in de rechtspraak. Levenslang als straf is op zijn retour, zo hebben wij van Panorama de vrienden van Djordy gisteren uitgelegd tijdens de ontmoeting die we met ze hadden.

Andere Europese landen kennen een andere uitleg van de levenslange straf. Want ook in Groot Brittannië wordt deze ultieme strafmaat bijvoorbeeld opgelegd. Maar daar is er standaard sprake van een evaluatiemoment. Dat komt als de gedetineerde al geruime tijd vast zit. De rechter kan op dat moment beslissen om de levenslang gestrafte vrij te laten.

Onze gok is daarom - vanwege de anti-levenslangtrend - dat de moordenaars van Djordy straffen zullen krijgen tussen de tien en de dertig jaar gevangenis.

Dertig jaar zagen we ook bij de roofmoorden in Drenthe.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws