Misdaad

Verraadt dna de dader van de moord op Nicky Verstappen?

Nicky Verstappen (11) verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Limburgse Brunssumerheide. Zijn lichaam werd...

Nicky Verstappen (11) verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Limburgse Brunssumerheide. Zijn lichaam werd gevonden onder vreemde omstandigheden in een nabijgelegen bosperceel. Een tot op heden onopgeloste zaak. Justitie gaat nu met een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek proberen een doorbraak te forceren. Zal de moordenaar alsnog gevonden worden?

De ‘pijn van de hei’. Al tientallen jaren worstelt het uitgestrekte natuurgebied Brunssummerheide met een triest gegeven: de nog steeds onopgeloste dood van een onschuldige tiener. Het kilometers grote bos zal voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven met deze geruchtmakende zaak. Het monumentje ter nagedachtenis aan de negentien jaar geleden dood gevonden Nicky is een overgebleven tastbare herinnering aan de dood van de jongen uit het dorpje Heibloem. 

Terwijl in de verte het gezoem van een overvliegend sportvliegtuigje te horen is, pinkt een wandelaarster bij de herdenkingspaal een traantje weg. Direct daarop gevolgd door een diepe zucht. “Ik wilde hier graag eens komen wandelen, maar ook per se de plek zien waar Nicky toen dood gevonden is.” Met een trillende hand wijst de vrouw naar de verderop gelegen plek waar het lichaampje werd aangetroffen. “Diegene die dit op zijn geweten heeft, zal moeten boeten.”

De dood van tiener Verstappen heeft ook de speurders in Limburg tot op de dag van vandaag nooit losgelaten. Menigeen kreeg de indruk dat het stil was op de burelen van de opsporingsdiensten in deze geruchtmakende zaak. Niets is minder waar. In het diepste geheim werkte een team van analisten en technische en tactische rechercheurs uit Limburg en Oost-Nederland in de afgelopen tijd aan een nieuw plan om dit mysterie alsnog opgelost te kunnen krijgen.

 

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je meer lezen over de zaak Nicky Verstappen? Bestel de nieuwe Panorama hier, of lees het op Blendle.