Door: Martijn Haas
Misdaad

Veroordeling schutters Danny Gubbels (12 jaar) blijft in stand

Vandaag was een spannende dag voor de nabestaanden van de jong overleden Danny Gubbels. Zijn schutters hebben de afgel...

Vandaag was een spannende dag voor de nabestaanden van de jong overleden Danny Gubbels. Zijn schutters hebben de afgelopen tijd een laatste poging gedaan om onder hun straf uit te komen, door in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

De drie veroordelingen die er stonden sinds het Gerechtshof uitspraak had gedaan voor het medeplegen van de moord op Danny in 2010 blijven in stand. Doordat de schutters volgens een vooropgezet plan de woonwagen aan de Bredase Rijnauwenstraat beschoten is er sprake van moord en poging tot moord op Danny Gubbels en zijn moeder. Hier een link van het Openbaar Ministerie met de uitspraak van de Hoge Raad, die dus luidt dat de oude uitspraak blijft staan.

Danny woonde op een Bredaas woonwagenkamp, net als de onlangs geliquideerde Peet van der Linde.

Danny Gubbels zit op die bewuste dag met zijn moeder aan de keukentafel wanneer een groep van zeven personen rond elf uur ’s avonds begint te schieten op de woonwagen waarin licht brandt. Er volgen zevenentwintig inslagen. De woonwagen wordt helemaal doorzeefd,

De jongeman wordt geraakt en overlijdt als gevolg van deze schoten. Zijn moeder raakt gewond aan haar hoofd.

Volgens de advocaat die de veroordeelde verdachten bij staat is de schietpartij die de tiener het leven kostte niet gepland maar was het eigenlijk de bedoeling Danny's vader te ontvoeren. Dat is de bekende drugscrimineel John G. (die achternaam kunt u er zelf bij verzinnen). Iemand met vrienden en vijanden in het milieu. Hier een oud filmpje over de vader en de broer van Danny toen die werden gepakt voor een 'mega-drugsvangst'.

Onlangs publiceerde wij een Panorama-misdaadklassieker met het verhaal van Danny. De kogels waren voor pappa.

De voor medeplegen van (poging tot) moord veroordeelde verdachten ontkennen te hebben geweten van een plan voor de beschieting. Sommigen zeggen zelfs niet eens aanwezig te zijn geweest bij de schietpartij. Volgens het gerechtshof was het gebruik van vuurwapens voorzien in het plan en blijkt nergens uit dat het schieten ongepland of vanuit een paniekreactie plaatsvond; iets dat de verdediging ook aangehaald heeft.

Vanuit de woonwagen werd niet teruggeschoten. Nee, want Danny en zijn moeder moeten we daartoe ook helemaal niet in staat achten. Het hof acht net als het Gerechtshof de opzet en de voorbedachte raad bewezen.

De Hoge Raad laat daarom de eerder genomen beslissing in stand met het oordeel dat het hof vanuit de feiten en omstandigheden heeft kunnen vaststellen dat hier sprake was van een vooropgezet, concreet plan dat in bewuste en nauwe samenwerking is uitgevoerd.

De straffen van de drie verdachten blijven dus in stand. Dat betekent: drie maal twintig jaar celstraf voor de twee Britten en de Nederlander die deze moord uitvoerden. Lees hier de eerdere uitspraak op Rechtspraak.nl

Filmpje begrafenis Danny:

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws