Door: Martijn Haas
Misdaad

Vermeende schutter Ten Katestraat opgepakt!

Beet! In de Franse hoofdstad Parijs heeft men de (vermoedelijke) schutter van het drama in de Amsterdamse Ten Kates...

Beet! In de Franse hoofdstad Parijs heeft men de (vermoedelijke) schutter van het drama in de Amsterdamse Ten Katestraat, afgelopen november, weten op te pakken. De 35-jarige verdachte is vorige week al in de boeien geslagen en de politie verdenkt hem ervan te hebben geschoten op een man met wie hij ruzie had. Een confrontatie waarbij de jonge 18-jarige Nouafal Mohammadi, als omstander, dodelijk werd getroffen. De schutter zou 35 jaar oud zijn, en hij is inmiddels overgebracht naar een Huis van Bewaring in de buurt van Amsterdam.

Doorbraak

Het betreft een grote doorbraak in het onderzoek naar dit wild west-tafereel in dit drukke Amsterdamse winkelgebied. Panorama is die avond kort na het incident, rond de klok van zessen 's avonds, getuige van het drama en kijkt toe hoe ambulancepersoneel de drie slachtoffers die als gevolg van de afgeschoten kogels zijn gevallen verpleegt. Elders in de wijk trekken kinderen al zingend langs de huizen in het kader van de Sint Maarten-viering. Een bizar en surrealistisch tafereel.

Oogetuigen

Later staan we toe te kijken hoe de politie op straat zoveel mogelijk ooggetuigen probeert te spreken. Veel mensen in het winkelende publiek hebben schoten gehoord. Weinigen weten precies wat zich heeft voorgedaan. Men spreekt van zeven tot acht harde knallen. De ruzie zou zijn begonnen in de Obba-shishalounge aan de Ten Kate-markt, zo brengt de politie later die week naar buiten. De twee kemphanen rennen daarop naar buiten. Ergens ter hoogte van een zebrapad aan de Kinkerstraat raken ze verwikkeld in een worsteling. En dan klinken ineens de schoten, waarna een van de twee mannen, de schutter, wegrent. Een paar voorbijgangers proberen hem rennend te achterhalen in de daar achter gelegen Borgerstraat. Maar tevergeefs. Nouafal Mohammadi, die nieuwsgierig naar het gevecht heeft staan toekijken, is door een van de kogels getroffen, en wordt hevig bloedend de shisha-lounge aan de Ten Kate-markt ingetrokken. Een locatie die hij eerder die avond heeft bezocht. Dezelfde horecagelegenheid waar het gevecht eerder is ontstaan. Naast hem zijn twee andere mannen getroffen in een straat die aan de markt grenst. Wat erop duidt dat de kogels echt in het rond hebben gevlogen.

Bekend is nu dat de politie kort na de aanhouding van de verdachte in Parijs een woning in Zaanstad heeft doorzocht. Daar heeft men een kilo coke, een klapper en een contant geldbedrag ter hoogte van 10.000 euro aangetroffen. Hierbij is ook een 46-jarige man aangehouden. Dat de schietpartij mogelijk te maken heeft met een conflict in de drugshandel wil de politie niet bevestigen. Maar wij weten wel beter. Hier is effe een akkefietje uitgevochten. En alleen Naoufal Mohammadi kan het niet meer na vertellen.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!