Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
3

Verhuurder ontdekt schuilgarage Audibende

Scheisse! Een wantrouwende huurbaas in het Duitse Bochum had het van de week even helemaal gehad. Al maandenla...

Scheisse! Een wantrouwende huurbaas in het Duitse Bochum had het van de week even helemaal gehad. Al maandenlang ontving hij geen huur over een van zijn garageboxen. En het zag er ook niet naar uit dat dat snel zou gaan gebeuren. Want bij iedere oproep ving hij nul op zijn rekest. Hij openende de betreffende opslag daarom maar eens. Bij die gelegenheid stuitte hij afgelopen week op een reeks gasflessen-, chemische middelen- en een in Nederland gestolen Audi RS5. Hij schakelde daarop meteen de politie in. Die hem er op wees dat hij de vermoedelijke verhuurder is aan een van meest opmerkelijke roofgroepen van de lage landen. Dubbel Scheisse dus!

Vluchtwagens

Het Audi-wagentype dat de verhuurder in zijn box samen met de andere materialen aantreft komt namelijk overeen met het type vluchtwagens dat de Duitse politie de laatste tijd vaak heeft zien wegscheuren bij een groot aantal plofkraken bij geldautomaten in de Duitse deelstaat Nordrhein Westfahlen. Daar zijn leuke filmpjes van.  Een 'Audi Bande' terroriseert de Duitse grensstreek sinds een jaar of twee. De meeste van deze Nederlandse' plofkrakers zijn van Noord-Afrikaanse komaf, aangevuld met Polen en een enkele Duitse klaploper. De reden dat zij voor Duitsland is kiezen voor hun geldwinning komt omdat in dit land de betaalautomaten nog niet zo goed beveiligd zijn als in Nederland, België en Frankrijk. Daar hebben banken inmiddels gasinstallaties bij hun pin geplaatst.

Lees en zie ook: lid 'Audi-bende' moet ruim vier jaar brommen

Nieuwegein

Al met al is het aantal plofkraken in de deelstaat Nordrhein Westfahlen ten opzichte van het voorgaande jaar verdubbeld naar een aantal van 136 incidenten. Onze oosterburen spreken daarom van een gemene plaag. In het voorjaar van 2015 vliegen de eerste Duitse geldautomaten ineens met grote regelmaat in de lucht. Kenmerkend is dat er na iedere opgeblazen pinmachine een groep daders zo hard en roekeloos wegrijdt dat ongelukken niet kunnen uitblijven. Zoals in maart vorig jaar wanneer een vluchtwagen bij Meppen van de weg glijdt en tegen een boom knalt. De bestuurder komt daarbij te overlijden. Twee andere inzittenden raken zwaargewond. Een maand eerder schiet een drietal plofkrakers uit Nieuwegein van de weg bij het Duitse stadje Kamp-Lintfort am Niederrhein. Ook hier vinden twee inzittenden de dood. Alleen de redelijk bekende kickbokser Yassine C. overleeft het. Hij is iemand die weer in contact staat met ene Sadik C. die elders in Duitsland aan zijn einde komt bij een zelfde soort ongeluk. Dergelijke crashes horen bij het bedrijfsrisico, zo heet het. Wie het overleeft zwemt immers in de miljoenen Euro's.

Is de Audi-plofkraakterreur met de vondst van de garagebox in Bochum nu van de baan? Absoluut niet, zo heeft een woordvoerder van de Bundes Kriminal Polizei in Nordrhein Westfahlen de pers gisteren laten weten. De Duitse autoriteiten houden hun hart vast voor wat er allemaal staat te gebeuren in 2017. Zo nu en dan lukt het om een groep ploffers met een heterdaadje in te rekenen. Veel vaker zijn zij al gevlogen voordat de politie is gearriveerd. Dat enkele Duitse banken zijn overgegaan tot een betere betaalautomaat-bescherming wil nog niet zeggen dat de Hollandse boeven die deze kraken organiseren hun plannen hebben stopgezet.