Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdachte uit Brabantse zaak duikt op in Staatsliedenbuurtproces

Goran K. een van de moordverdachten in de Gintas Macionis-Zaak zou zijn benaderd om vals te verklaren over 'getuige' Benaouf A.

Verdachte uit Brabantse zaak duikt op in Staatsliedenbuurtproces

Er zijn een aantal Bosnische verdachten die zijn bloed wel kunnen drinken. Daarvoor moeten we een klein stapje terug in de tijd: terwijl justitie nog een flinke dobber had aan het ontrafelen van de moord op de Litouwse Gintas Macionis (Huijbergen, 2014) diende zich een jaar of wat later vanuit Duitsland een verdachte aan die min of meer opheldering van zaken gaf: Goran K. Hij hoorde bij het ploegje dat voor de woning van de vermoorde Litouwer had staan polsen. Resultaat was dat de andere verdachten konden worden opgepakt en tot lange straffen konden worden veroordeeld.

Levenslang

Diezelfde Goran verscheen gisteren in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol als getuige in het hoger beroep van de Staatsliedenbuurtmoorden-zaak. Daarin worden Adil A. en Anouar B. verdacht van het vermoorden van Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi, op de een na laatste dag van 2012, plaats van Handeling: de Van Bossestraat en omgeving, in de Amsterdame Staatsliedebuurt, nabij het Westerpark. Er hangt de verdachten opnieuw levenslang boven het hoofd, het is de straf waartoe ze in eerste aanleg zijn veroordeeld.

Mocrocrimineel

Het werd de aanwezige journalisten pas tijdens de zitting waarom Goran was opgeroepen door de verdediging van de twee verdachten. Hèm zou, zo bleek uit zijn verklaringen, geld zijn geboden uit de hoek van Anouar B. om een andere getuige - Benaouf A. - in een kwaad daglicht te stellen. Een fiks bedrag zelfs: 200.000 euro. Goran zou hier niet op ingegaan zijn. Hij heeft zelfs getracht Benaouf hiervan op de hoogte te stellen, middels een onderschepte brief. Eerder zat hij een poosje samen met Benaouf vast, vandaar dat hij deze Mocrocrimineel kent.

Schutters

Benaouf heeft een cruciale verklaring in het proces afgelegd. Namelijk dat hij als inzittende van een SUV gezien heeft dat Anouar B. in de wagen zat van waaruit de schutters in deze zaak opereerden.

Briefwisseling

Wie nu wie hier een poets probeert te bakken is vooralsnog niet duidelijk. Praktisch gezien lijkt het erop dat Anouar B. 'nat' gaat nu deze omkooppoging uit is gelekt. Maar het zou ook anders kunnen liggen: er klinken ook geluiden als zou de uitgelekte briefwisseling een opzetje zijn vanuit het Benaouf-kamp.

Herkenning

Voor de Panorama-redactie was het horen en lezen van de naam Goran K. vooral een feest der herkenning. Ooit woonden we in Breda een zitting bij waarin Goran samen met andere Bosnische verdachten terecht stond voor de moord op drugshandelaar Gintas Macionis (foto onder). Goran was hierbij de man die de hele operatie min of meer had bekend aan de politie.

Alles over Goran's aandeel in deze zaak - hij kreeg negen jaar gevangenisstraf - kun je hier nalezen op Rechtspraak.nl

Getuigen beschreven een van de 'spotters' in de Macionis-zaak als volgt, op basis waarvan deze politietekening werd gemaakt.

Tijdens de zitting kwam naar voren hoe hij samen met de andere verdachten enige tijd samen in een woning had geleefd in Zierikzee, een soort roversnest. Goran K. vertelde de politie ook dat de daders van de moord in totaal 6 kilo amfetamine en 50.000 euro bloedgeld zouden krijgen.

Het slachtoffer - Macionis - zou in de wiethandel hebben gezeten, maar ook betrokken zijn geweest bij de productie van amfetamine. Als opdrachtgevers kwam een amalgaan van Belgische-, Marokkaanse en Brabantse verdachten in beeld. Volgens collega Mick van Wely zou deze liquidatie zich in de periferie van de bekende Douanegate-zaak hebben afgespeeld. Zelfs de bende waartoe Frank Masmeijer behoorde - of mee samenwerkte - zou door het moordonderzoek aan het daglicht zijn blootgesteld. 

Alle onderzoeksresultaten ten spijt heeft justitie de onderste steen nooit helemaal boven heeft gekregen. Hoewel vermeend drugsbaron Miloud B. tot vier jaar cel werd veroordeeld als leider van een grote criminele drugsorganisatie, bleef een andere verdachte - ene 'Antwerpse Victor' - op vrije voeten.