Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
2

Top Russische hacker gepakt in Barcelona

Het is een maandag van Pjotr's. Aan de Amsterdamse rechtbank is de inhoudelijke behandeling begonnen van de 26Tandem-zaa...

Het is een maandag van Pjotr's. Aan de Amsterdamse rechtbank is de inhoudelijke behandeling begonnen van de 26Tandem-zaak. Hierin staan de mannen terecht die worden verdacht van de mislukte aanslag op Pjotr Raap in 2015 in Diemen. Die zaak lijkt op dit moment weinig spectaculair nieuws op te leveren.

In Barcelona daarentegen is afgelopen weekeinde de hacker Pjotr Levashov opgepakt. Hij is vastgezet door de Spaanse autoriteiten, maar die hebben gehandeld op basis van een Amerikaans arrestatiebevel, zo heeft de Russische ambassade in Madrid laten weten. De Amerikanen willen Levashov in hun eigen land berechten - zo gaat het vermoeden in diplomatieke kringen - voor het vervalsen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar. Levashov zit nog vast in Spanje. De Spaanse justitie wil zelf niet zeggen waarom ze hem hebben opgepakt. De Amerikanen doen er al helemaal het zwijgen toe.

De Rus is al sinds de jaren negentig actief in de hacking-community. Hij zou mogelijk met behulp van computerhacking-technieken kiezers hebben beïnvloed bij het maken van hun keuze tussen de kandidaten Trump en Clinton. Tijdens de campagnes van deze kandidaten kregen kiezers in bepaalde districten enorme hoeveelheden 'verzonnen berichtgeving' voor hun kiezen via kanalen als Facebook. Wie mogelijk bekend stond als Democraat las dag in dag uit hoe fout de Democratische kandidaat wel niet was, tot aan nooit bewezen verdenkingen van deelname aan pedofiele orgies aan toe.

Deze verkiezingen staan sowieso in een kwaad daglicht. De FBI - de Amerikaanse opsporingsdienst - onderzoekt mogelijke banden tussen het campagneteam van de huidige president Trump en hackers, zoals de nu gearresteerde Levashov.

Levashov is de tweede hacker die in verband wordt gebracht met de Amerikaanse verkiezingen. Een andere hacker Stanislav Lisov werd in januari ook in Spanje opgepakt. Ook in zijn geval willen de Amerikanen hem graag berechten.

Voor het soort cyberfraude dat Levashov en Lisov zouden kunnen hebben gepleegd staan in de VS flinke straffen. Als het allemaal waar is dat dit soort mannen de verkiezingen hebben gesaboteerd - al dan niet met Team Trump achter zich - dan kunnen deze mannen hun borsten nat maken. Want dan zitten ze zeker zo'n dertig jaar vast.