Door: Martijn Haas
Misdaad

Top Camorrista gepakt in Mexico

Een Italiaanse zware crimineel op de vlucht is afgelopen week opgepakt in Mexico, waar hij onder een valse identiteit...

Een Italiaanse zware crimineel op de vlucht is afgelopen week opgepakt in Mexico, waar hij onder een valse identiteit leefde. Internationale opsporingsdiensten wisten hem op te sporen omdat hij actief was op de social media-site Facebook.

Giulio Perrone, die over de zestig jaar oud is, is al op de vlucht sinds 1998. In dat jaar slaagde hij er niet in om via een hoger beroep onder een 22-jarige gevangenisstraf uit te komen. De aanklacht destijds betrof een lidmaatschap van de Camorra - de Napolitaanse maffia - en betrokkenheid bij internationale drugshandel. Perrone stond in de jaren tachtig en negentig bekend als een leverancier van coke aan de Camorra.

Twintig jaar lang is hij spoorloos geweest. De Italiaanse politie had geen flauw idee van waar hij uit hing. Totdat er een tip binnen kwam dat hij mogelijk berichten had achtergelaten op Facebook. Met hulp van buitenlandse opsporingsinstanties wisten de Italianen hem op te sporen in het Mexicaanse Saverio Garcia Galiero, in Tampico, in de staat Tamaulipas.

Mexico dus. Daar woeden volop gevechten tussen drugskartels en de overheid. Lees hier terug.

De wijze waarop hij is opgespoord op Facebook heeft de Italiaanse politie niet willen prijsgeven. Maar de kans is groot dat men gewoon de pagina's van vrienden en familie van Perrone is blijven bestuderen, totdat zich iets verdachts voor deed. De recherche-instanties hebben tegenwoordig geavanceerde programma's om bepaalde sites eindeloos te blijven monitoren. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van image-recognition-software. Programma's waarmee gezichten kunnen worden gescand op specifieke kenmerken.

Perrone woonde in Mexico met een totaal nieuwe identiteit. Hij was getrouwd met een Mexicaanse en had met haar kinderen gekregen. Hij is afgelopen maand gearresteerd en deze week gepresenteerd aan de Italiaanse media. Gekooid als een vogeltje.

De vermoedelijke Facebook-post die hem de das om heeft gedaan:

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws