Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het vreemde loopje van de blonde schutter in de zaak Djordy Latumahina

In de zaak rond de vergismoord op Djordy Latumahina bekijkt de rechtbank of er op basis van camerabeelden af valt te leiden of de man in het frame dezelfde is als de verdachte in de rechtszaal.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het OM heeft een 'loopdeskundige' ingehuurd om te kijken of verdachte Tony D. de man is die op de camerabeelden staat die zijn gemaakt kort na de liquidatie van Djordy Latumahina. Deze man heeft vanmorgen vragen voorgelegd gekregen inzake het loopgedrag van een van de verdachten in de zaak die vandaag de derde inhoudelijke zittingsdag in is gegaan.

Contact

D. zelf, die in oktober vorig jaar werd opgepakt heeft zich hevig verzet tegen de verdenking dat hij betrokken zou zijn bij de moord op Latumahina. Dit ondanks dat hij volop telefonisch in contact heeft gestaan met de anderwe medeverdachten.

Hij kreeg vanmorgen vanaf 10.20 uur meteen het woord en bood daarbij allereerst zijn excuses aan voor een scheldwoord dat hij gisteren zou hebben gebruikt. In een verder aanvankelijk nogal rumoerige zitting werd vervolgens de heer Otten ondervraagd, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de universiteit van Groningen. Hij doet al twintig jaar 'loopanalyses'. Ook is hij een deskundige op het gebied van forensische statistiek in relatie tot looppatronen.

Een van de eerste dingen die hij naar voren bracht was dat de camerahoek van de beelden die destijds gemaakt zijn, kort na de liquidatie in oktober 2016 het vaststellen van een looppatroon ingewikkeld maken. De bewuste beelden zijn namelijk door iemand gemaakt met een mobiele telefoon hoog boven de straat waar de vermeende schutters lopen en wegrennen, kort nadat ze Djordy Latumahina hebben neergeschoten. 

Het looppatroon van de 'blanke schutter' op de camerabeelden is in het onderzoek van Otten statistisch vergeleken met dat van mensen die binnen de maatschappij tot dezelfde groep behoren. Grof gezegd: De kans dat D. de persoon op de camerabeelden is, is op basis van het looppatroon 34 keer hoger dan dat dat niet zo is. De kans dat D. de persoon op de camerabeelden is op basis van zijn haardracht of kaalheid is 33 keer hoger dan dit niet zo is. Dat klinkt als heel wat, maar de deskundige noemde dit desondanks niet bepaald een hoge score. 

Het was een vraagsessie die voor het publiek en ook voor aanwezige journalisten niet makkelijk te volgen was, vooral omdat de deskundige geen opmerkingen 'in eigen woorden' naar voren kon brengen en zich uitsluitend bij statistische analyses moest houden op basis van een protocol.

Smoking gun

D. hoorde het allemaal zichtbaar gespannen aan, met zijn hoofd en nek naar voren gebogen. "Hij zit er doorheen," zo verklaarde zijn advocaat mr. Benedicte Ficq., die zelfs haar zorg uitsprak voor zijn gezondheid. De vraag is nu of hij daadwerkelijk betrokken is geweest bij de liquidatie op Latumahina. Iets waar de rechtbank vanzelfsprekend uitgebreid bij wil stilstaan, omdat er zeker in zijn geval geen sprake is van een 'smoking gun' maar vooral veel al dan niet bruikbaar 'steunbewijs.'

Undercoveractie

Zo noemt het OM ook het gedrag van Tony D. na een undercoveractie van de politie eind vorig jaar verdacht. D. meldde zichzelf op het politiebureau nadat vermeende leden van een Molukse motorclub zijn vriendin hadden klemgereden en haar zeiden dat zij de zaak Latumahina zelf wilden oplossen. De mannen vroegen haar daarbij de naam van de schutter te geven, per telefoon. Uren daarna zegt D. op een politiebureau dat 'men' de blanke schutter met het kalende hoofd zoekt - zo heeft hij gehoord - en dat hij aan dat signalement voldoet. Verder zou D. zich opvallend hebben gedragen tijdens afgeluisterde gesprekken met medeverdachten in de gevangenis.

@backlink(169735)