Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Tjechen en Polen opgepakt bij wapensvondst Kanaaltunnel

Veel handvuurwapens komen vandaag de dag uit Tjechië. Dat vermoeden reist ook weer op nu de Franse douane een aanta...

Veel handvuurwapens komen vandaag de dag uit Tjechië. Dat vermoeden reist ook weer op nu de Franse douane een aantal Tjechen en Polen heeft aangehouden. Zij werden bij de grenscontrole Coquelles aangehouden in een gele bestelbus. Daarin bleken zij 79 handvuurwapens te vervoeren. Plus ook nog een doos met patronen.

Het wapentuig was inventief verborgen in kleine compartimenten in het motorblok. De vuurwapens waren van het 4mm en 6mm kaliber. Dat de autoriteiten konden ingrijpen lag aan een tip uit het milieu. Vermoedelijk een informant of een infiltrant wist te melden dat deze partij onderweg was. De actie werd uitgevoerd door een Britse opsporingsinstantie National Crime Agency in samenwerking met de Schotland Yard.

De wagen werd bemand door zeven personen. Een van de inzittenden, de Poolse Janusz Michek, bleek een bekende crimineel. Hij is samen met de Tjech Denis Kolencukov vastgezet. De andere inzittenden gaan vrijuit.

Een woordvoerder heeft laten weten dat dit soort wapentransporten de Britse misdaad dienen. Georganiseerde groepen nemen deze pistolen in grote getale af. Handig in het gebruik want makkelijk te verbergen.