Door: Martijn Haas
Misdaad

Terrorist Carlos de Jakhals staat terecht om aanslag met Nederlandse link

Zijn mugshot met modieuze zonnebril is iconisch geworden. De hoeveelheid aanslagen waarvoor hij is veroordeeld is schokk...

Zijn mugshot met modieuze zonnebril is iconisch geworden. De hoeveelheid aanslagen waarvoor hij is veroordeeld is schokkend te noemen. Carlos De Jakhals, geboren in Venezuela als Ilyich Ramirez Sanchez doodde gedurende zijn actieve terreurperiode aan de lopende band. 

Deze revolutionair gold als de meest beruchte terrorist ter wereld in de periode tussen 1970 en de vroege jaren tachtig. Men noemde hem in die dagen Carlos de Jakhals naar een boek uit 1971, The Day of the Jackal dat een journalist ooit bij een bundel kleding had gezien. Een hoeveelheid spullen die werden toegeschreven aan deze Ramirez. 

De nu 67 jaar oude bommenlegger werd in 1994 gearresteerd in Khartoum, de hoofdstad van Soedan. Hij werd daar opgepakt door een militaire Franse commando-eenheid. Hij is in de jaren die daarop volgden berecht voor de moord op twee politiemannen en een Libanees in Parijs, in 1975. Hij is ook verantwoordelijk gehouden voor vier bombardementen in Parijs en Marseille in de jaren 1982 en 1983, waarbij ook treinen werden geraakt, en honderden slachtoffers vielen.

Kortom, het is een enorme bak ellende die deze man over de wereld heeft uitgestort. Daarom zit Carlos nu al een levenslange gevangenisstraf uit. 

Maar de Venezolaanse explosievenexpert heeft nog niet voor alle misdaden terecht gestaan die aan hem zijn toegeschreven. Zo zou hij in 1974 een handgranaat bij een Parijse drogist naar binnen hebben laten gooien, in de wijk Saint Germain des Pres. Dat gebeurde op 15 september 1974, waarbij twee doden vielen en 34 gewonden.

Advocaat Georges Holleaux staat de nabestaanden van de twee gedode slachtoffers bij. Hij zegt opgelucht te zijn dat Carlos nu ook voor deze zaak berecht gaat worden. De pijn bij de familieleden en de vrienden van de gedode personen zit diep, heel diep. 

Opmerkelijk genoeg kent deze terreurdaad een Nederlandse achtergrond. De handgranaat was een soort uitroepteken bij een reeds in gang gezette gijzeling op de Franse ambassade in Parijs, ook dat jaar, in dezelfde maand. Daar in de Hofstad hielden handlangers van Carlos een tweetal Franse diplomaten vast. De inzet van de gijzeling vormde de uitlevering van twee eerder gearresteerde terroristen op vliegveld Orly in Parijs. Carlos zou zich in die dagen hebben verbonden aan een organisatie die zich Het Japanse Rode Leger noemde. Deze extreem-linkse communistische organisatie beijverde zich ondermeer om het lot van de Palestijnen.

Maar goed, we dwalen misschien af. Carlos staat dus deze week terecht in Parijs. Het zal hem waarschijnlijk allemaal worst wezen. Hij zal tot aan zijn dood in een Franse cel zitten. En er zijn maar weinig mensen die niet vinden dat hij daar thuis hoort.

Foto boven Carlos in 2013, bij een visite aan de rechtbank

Foto's onder, verschillende vermommingen waaronder Carlos schuil ging tot zijn arrestatie in 1994

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws