Door: Martijn Haas
Misdaad

Straatracers Hamdi en Marvin veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf (D)

Foto boven: Marvin N. Onder (met papier): Hamdi H. De regionale rechtbank van Berlijn heeft twee mannen veroordeeld...

Foto boven: Marvin N. Onder (met papier): Hamdi H.

De regionale rechtbank van Berlijn heeft twee mannen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor het doodrijden van een 69-jarige man, vader van twee kinderen en weduwnaar. De twee deden mee aan een illegale straatrace over de Kurfürstendam, daarbij knalden zij op een andere autobestuurder. Het ongeluk vond precies een jaar geleden plaats.

Geschreeuw en gehuil, dat viel er te horen bij de uitspraak van de rechter in Berlijn vanmiddag, zo schrijft Deutsche Welle vandaag. De betrokken verdachten en hun publiek hadden op alles gerekend, maar dit vonnis oversteeg zelfs hun meest angstwekkende scenario. De advocaten betoogden tijdens de inhoudelijke behandeling van deze zaak nog vol vuur en vlam dat de racers inderdaad niet goed hadden uitgekeken, maar dat van opzet geen sprake was geweest.

Opgevoerd

Maar ja, ze hadden rechter Ralph Ehestädt tegenover zich, en die dacht er kennelijk heel anders over. Hij gaat mee in de lezing van de officier van justitie die heeft betoogd dat Marvin N. en Hamdi H. doelbewust mee deden aan een dodelijke nachtelijke race door de straten van de Duitse hoofdstad. Zij hadden hun wagens daartoe flink opgevoerd. Beiden zijn grote fans van de Fast 'n furious-films, die allemaal over illegale straatraces gaan.

Het betrof in dit geval een autowedstrijd waarbij er met snelheden tot de 170 kilometer per uur werd gereden. Daarbij passeerden de deelnemers al plankgas gevend over het wegdek langs op rood staande verkeerslichten. De rechter zei erbij dat de twee misschien wel geen mensen hadden willen doden maar dat de race wel degelijk een dodelijk karakter had. "En laten we niet vergeten..." zo sprak Ehestädt "...dat dit geen race door een afgelegen gebied was, maar door de straten van een drukke hoofdstad waar de mensen zelfs nog laat over straat struinen."

Slagveld

Racer Hamdi ramde als bestuurder van de eerste racewagen het slachtoffer met volle kracht. Hij sleepte in zijn vaart het getroffen projectiel zeventig meter met zich mee. Wat er daarna overbleef deed nog het meest denken aan een oorlogsslagveld, zo sprak een getuige later. Marvin N, die ernaast reed verwondde zijn medepassagier door achter Hamdi aan te rijden en de botsing al slippend te ontwijken. De twee racemannen zelf hadden slechts beperkte verwondingen.  

Volgens de rechter heeft Hamdi een narcistische persoonlijkheid. Hij denkt dat hij heel goed kan rijden. Daarbij toont hij nauwelijks respect voor omstanders, zoals het slachtoffer. Dat ook Marvin deze levenslange straf opgelegd heeft gekregen is vooral een zaak van juridische aard. Hij is net zoveel schuldig als Hamdi, omdat hij actief deelnam aan de race en het dodelijke ongeval, ondanks dat hij zelf niet direct tegen het slachtoffer aan is gereden.

Lees dit eerdere artikel op de Panorama-site over straatracen: Hier.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!