Door: Martijn Haas
Misdaad

Stockholm kan weer ademhalen, dader gepakt

Tenminste drie personen zijn omgekomen bij een 'vrachtwagenaanval' in het centrum van Stockholm. Naar verluid zijn er ac...

Tenminste drie personen zijn omgekomen bij een 'vrachtwagenaanval' in het centrum van Stockholm. Naar verluid zijn er acht gewonden gevallen. De vermoedelijke dader is al in de boeien geslagen. De truck zou gecrasht zijn in de voorgevel van een supermarkt. Daarna is hij kennelijk niet ver meer gekomen, gezien zijn aanhouding.

De politie kamt op dit moment de Zweedse hoofdstad af op zoek naar een of meerdere medeplegers. Veel straten zijn afgesloten en gebarricadeerd. Het centraal station is geëvacueerd. De mensen zijn bang, zo heeft een woordvoerder laten weten. Toch klinken er ook relativerende geluiden, het aantal slachtoffers lijkt enigszins mee te vallen, vergeleken met soortgelijke aanslagen. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. De Zweedse overheid heeft in Stockholm de noodtoestand afgekondigd. "Het land is aangevallen," zo sprak de premier eerder vandaag.

In Zweden was het al een paar weken onrustig in immigrantengemeenschappen. Daarover schreven we al eerder. Zoals hier. Daarbij gaat het de laatste tijd meer en meer over rellen, overvallen, en algeheel protest. Een jihad-aanslag, zoals die nu lijkt te hebben plaatsgevonden, daarmee hebben de Zweden nog weinig ervaring. 

Overal in West-Europa is het dreigingsniveau voor dit type aanslagen erg hoog. Zo sloeg de politie in Italië een terroristische cel in de boeien die van plan was een aanslag te plegen op de pleinen van Venetië. Ook in Spanje zijn de afgelopen tijd meerdere terreur-verdachten opgepakt. Zie hier. Een hier

In Londen vond op 22 maart een zware terreuraanslag plaats, die zich ongeveer op hetzelfde tijdstip voltrok als de criminele daad die nu Stockholm op stelten zet. Een vrouw die toen van een brug af reed is vandaag overleden, zo lezen we in de Telegraaf. Verder is Antwerpen kort daarna ook opgeschrikt nadat daar een man met een rotgang over een plein scheurde, maar gelukkig niemand raakte.

 

 

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws