Door: Martijn Haas
Misdaad
4

Speciale politiepost in verband met onderzoek dodelijke schietincident Jan Evertsenstraat

De Jan Evertsenstraat. Wie kent hem niet? Het is een drukke verkeersader naar het Mercatorplein in het oude westen...

De Jan Evertsenstraat. Wie kent hem niet? Het is een drukke verkeersader naar het Mercatorplein in het oude westen van Amsterdam. Het is een van de straten met misschien wel het hoogste aantal döner kebaptentjes van Nederland en kent ook de nodige belwinkels. Ooit bezat beroepscrimineel Johnny Mieremet - die een straat verderop opgroeide - hier een bioscoop. Ook staat de 'Jan Eef' bekend als de plek waar Holleeders huurlingen mogelijk een afspraak zouden hebben gehad om te bespreken hoe Willem Endstra moest worden vermoord. 

Het is ook de plek waar vorig jaar een dodelijke schietpartij plaats vond. Een delict dat nog altijd niet is opgelost door de politie, ondanks herhaaldelijke oproepen bij een programma als Opsporing Verzocht.

Hakan Aradas

Op vrijdag 19 mei staat er op het Witte de Withplein een speciale politiepost in verband met het dodelijke schietincident aan de Jan Evertsenstraat. De 44-jarige Hakan Aradas komt daar in de nacht van 7 op 8 oktober om het even nadat hij is neergeschoten bij een uit de hand gelopen ruzie. 

De recherche vermoedt dat de mannen die betrokken waren bij de ruzie, en mogelijk ook de schutter, uit de buurt komen en dat mensen uit de buurt mogelijk meer informatie hebben over deze zaak. Om die reden is er een speciale politiepost neergezet waar buurtbewoners video's kunnen bekijken over de zaak in het Nederlands, Turks en Arabisch. Ook worden er flyers uitgedeeld in deze drie talen. Snel even een kijkje nemen dus, misschien kunt u de politie helpen. De hamvraag: wie weet wie de magere Youssef is en waar hij uithangt?

Opsporing Verzocht

Op dinsdag 23 mei wordt in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Op woensdag 24 mei is er nogmaals een speciale politiepost in de wijk, dan staat deze op de hoek van de Admiralengracht met de Jan Evertsenstraat.

Hakan Aradas (44) werkte als onderhoudsmonteur en heeft samen met zijn vrouw drie kinderen. In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 oktober besluit hij om met twee vrienden vanuit Haarlem nog even uit te gaan in Amsterdam. 

De vrienden willen die nacht ergens na 03.00 uur naar een Turks café in de buurt van het Mercatorplein. Maar omdat dat net gaat sluiten, spreekt Hakan een Turks sprekende man aan op een scooter. Die man weet dat er een eindje verderop in de Jan Evertsenstraat nog een Turks café is, dat nog wel open is - Üfet - en biedt aan voor ze uit te rijden. Rond 03.45 uur komen de mannen aan. Terwijl een van zijn vrienden de auto parkeert, staat Hakan met de andere vriend alvast voor de deur samen met een aantal andere mannen. Hakan praat met een waarschijnlijk Marokkaanse man, die zichzelf Youssef noemt. Wat er daarna precies misgaat is nog altijd niet duidelijk, maar op een bepaald moment lijken hij en Hakan ruzie te hebben, waarna ze samen weg lopen.

Hoe snel het daarna uit de hand loopt, is vastgelegd door een camera aan de overkant van de straat. Hakan wordt belaagd door een clubje mannen. Hij wordt geschopt en geslagen. Eén van zijn vrienden probeert hem nog te helpen maar op dat moment trekt één van de mannen een wapen en schiet. Hakans vriend is geraakt en rent voor zijn leven. Terwijl ook de rest in paniek wegrent neemt de schutter nu ook Hakan onder vuur. Dat wordt hem fataal.

De politie heeft geen reden om aan te nemen dat Hakan met voorbedachte rade om het leven zou zijn gebracht. Hakans vrienden zagen hem ruzie hebben met die latere schutter, iemand die hij dus pas net had ontmoet. De politie weet nog altijd niet waar die ruzie over ging. Mocht er mogelijk wel een conflict zijn van Hakan met andere personen dan horen ze dat graag.

Signalement schutter

De schutter is een man die zichzelf “Youssef” noemde, mogelijk is hij van Marokkaanse afkomst. Hij is tussen de 20 en 30 jaar oud en tussen de 1.70 en 1.80 m lang. Hij had mogelijk een petje of capuchon op. Hij droeg een donkergekleurde jas tot over de heupen, een spijkerbroek en donkergekleurde schoen met een lichtkleurige zool.

Beloning

Er is een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de schutter.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!