Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Slaat de plofkraaktrend over naar Nederland?

Plof! Het zal vast geen zachte knal zijn geweest, waarbij de pinautomaat in Chaam vannacht de lucht in ging. Plaats van...

Plof! Het zal vast geen zachte knal zijn geweest, waarbij de pinautomaat in Chaam vannacht de lucht in ging. Plaats van handeling: een dorp onder de rook van Breda, recent nog in het nieuws vanwege een met veel publiciteit omgeven ontvoering, zie hier. De plofkraak vond rond 2.50 uur vannacht plaats, waarna ooggetuigen volgens de politie zagen dat de vermoedelijke daders ervandoor gingen in een auto. De politie zette na de melding een grote zoekactie op naar de daders. Rond 3.30 uur werd de vermoedelijke vluchtauto gespot op de A15 van Gorinchem naar Nijmegen. Tijd om nog meer zoekcapaciteit in te schakelen. Een politiehelikopter zette de achtervolging in en meerdere politie-eenheden probeerden in de buurt van de auto te komen, die met zeer hoge snelheid over de snelweg reed. Na een achtervolging van een kwartier konden agenten de daders uiteindelijk aanhouden. Wat zeker een heet kwartiertje geweest moet zijn. Een politiewagen raakte hierbij beschadigd. De vier verdachten zijn aangehouden na een wilde achtervolging, met meerdere politiewagens en helikopter.

Plofkraken, het is een gevaarlijke bezigheid. Drie weken terug, op 26 januari, liep een plofkraker ernstig handletsel op bij een plofkraak in Didam (Gelderland) bij de Duitse grens. Zo werd deze week bekend. Deze plofkraker is door een omstander naar het ziekenhuis gebracht terwijl een of twee mededaders nog spoorloos zijn, zo kwam afgelopen dinsdag bij Opsporing Verzocht aan bod.

Het lijkt erop dat de plofkraak-trend zich naar Nederland verplaatst, nadat er een jaar lang volop in Duitsland geploft werd. Naar verluid zetten Duitse banken op dit moment veel lastiger op te blazen automaten neer, waardoor de criminelen in deze hoek nu naar nieuwe locaties zoeken. De pinautomaten van Didam en Chaam dus.