Door: Martijn Haas
Misdaad

Siciliaanse bischop verbiedt gebruik term 'Peetvader' door de maffia

Een Siciliaanse bischop - Michele Penisi - heeft het de maffia verboden dat haar leden nog langer als 'peetvader' optred...

Een Siciliaanse bischop - Michele Penisi - heeft het de maffia verboden dat haar leden nog langer als 'peetvader' optreden bij doopmissen en andere gebruiken in de kerk. De heiligman is zelf actief in Monreale, bij Palermo. Hij heeft nu een decreet uitgevaardigd waarin hij wil duidelijk maken dat alle vormen van christelijk gebruik bij de maffia berusten op blasfemie.

"De maffia gebruikt een begrip als 'Peetvader' om een air van religieus aanzien te genereren. Dat slaat nergens op. De wereld van de kerk en de wereld van de maffia staan volkomen los van elkaar," aldus Penisi.

Het decreet dat de bisschop nu heeft uitgevaardigd heeft ook betrekking op de stad Corleone, beroemd geworden vanwege het boek van Mario Puzo en de filmcyclus van Francis Ford Copolla, De Peetvader, ofwel The Godfather. Geheel in lijn met hoe deze gemeente in fictie is neergezet heerst hier nog altijd de wet van de maffia. Diverse clans zijn al decennia met elkaar in strijd om dit centrale deel van Sicilië

Penisi kwam enkele maanden geleden al eerder in het nieuws. Destijds bekritiseerde hij een doopceremonie waarbij de zoon van maffiabaas Toto Riina de rol van 'peetvader' op zich had genomen.

De ergernis over die gebeurtenis heeft nu geleid tot dit decreet. Penisi geeft wel openlijk toe dat hij niet uit is op oorlog met de maffia. "Dat win je natuurlijk nooit." Daarnaast houdt de maffia er nog altijd een code van zwijgzaamheid op na, de omerta, waardoor het voor de buitenwereld niet eens altijd duidelijk is wie nu wel- en wie nu geen grote rol speelt binnen de criminele organisatie.

De bisschop staat open voor maffialeden die eventueel hun excuus willen aanbieden voor de wijze waarop zij kerkgebruiken zouden hebben misbruikt. Het biecht-ritueel is daarvoor uitermate geschikt, zo stelt hij.

Penisi die al langer strijd voert voor een 'zuivere kerk' op Sicilië heeft al sinds 2008 te maken met doodsbedreigingen vanuit de maffia.

 

Foto boven: Corleone

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws